Пилешка яхния с лимон

С много пресен лук и чесън, сметанов сос и аромат на лимон
Източник: Бон Апети
Дата: 02.04.2013
Пилешка яхния с лимон
 
Необходими продукти:
1 пиле
2 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
500 мл пилешки бульон
200 мл животинска сметана
3 жълтъка
2 с. л. брашно
2 с. л. зехтин
1 лимон
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилешка яхния с лимон

Пилето се сварява цяло в 3–4 л студена вода, заедно с дафиновия лист, до готовност. Водата се отпенва в началото на варенето, за да е бистър бульонът. После пилето се обезкостява, кожата се отстранява, а месото се накъсва на едри парчета.

 


2
Пилешка яхния с лимон 2

В тенджера се загрява зехтинът, в него се запържват лукът и чесънът, нарязани наситно, сипват се брашното и настърганата кора от лимона, Запържват се за кратко.

 


3
Пилешка яхния с лимон 3

Налива се затопленият пилешки бульон и се овкусява със сол и черен пипер.

 


4
Пилешка яхния с лимон 4

Жълтъците се смесват със сока от лимона, разбърква се с бъркалка, налива се сметаната и отново се разбърква. Част от течността от съда на котлона се прибавя към тях, за да се темперират.

 


5
Пилешка яхния с лимон 5

След това се сипват в съда при останалите продукти. Щом кипне и леко се уплътни, в горещия сос се прибавя и накъсаното пиле.

 


6
Пилешка яхния с лимон 6

Яхнията се  оставя да се готви на слаб огън за кратко. Поднася се поръсена с черен пипер.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

21.08.2017
Страхотна, лека лятна рецепта за яхния, която е с по-различен вкус от обичайно българския, но е вкусна и свежа; може би зависи каква ще е големината на лимона, аз сложих сока на половин доста голям и беше достатъчно.
5.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Страхотна рецепта! Горещо е препоръчвам! :)
4.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2014
Аз сложих половин лимон и стана перфектно. Мисля обаче, че 2 с.л. брашно е доста като количество, поне при мен се получи много гъсто. Следващия път ще сложа 1.
3.
Изпрати
лично съобщение

16.09.2013
Много вкусно, но лимоновия сок ми дойде малко в повече. Ако не обичате толкова кисело, може да сложите по-малко, но иначе е страхотно :)
2.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Уникална е! Отлична комбинация, ухае страхотно, а на вкус е невероятна! :) http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2013/04/huhnereintopf-mit-zitrone.html
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
r_stamov се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Гъбена супа с картофи и праз
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: