Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос

Предлагаме и вариант за вегетарианци със сирене „Тофу“
Източник: Бон Апети
Дата: 04.07.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г пилешко филе
400 г сирене „Тофу“ (натурално)
олио за намазване на грила

за маринатата:
100 мл светъл соев сос
1 лайм
50 г пресен джинджифил
4 с. л. олио
1 с. л. кимион
1 с. л. куркума
1 1/2 с. л. кориандър

за соса:
200 г фъстъчено масло
50 г кафява захар
1 глава лук
5 с. л. от маринатата
2 с. л. олио
1/4 ч. л. чили


Начин на приготвяне:
1
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос
Пилешкото се нарязва на тънки ленти.
2
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 2
Тофуто се реже на кубчета.
3
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 3
Маринатата се приготвя като в купа се смесват настърганият джинджифил, настърганата кора и сокът от лайма, куркумата, кимионът, кориандърът, олиото и соевият сос. Разбърква се и 5 с. л. от сместа се заделят за соса.
4
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 4
Месото и тофуто се нанизват на отделни шишове.
5
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 5
Заливат се с маринатата, овалват се много добре и се оставят да се мариноват поне за 1 час.
6
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 6
Олиото за соса се загрява и в него се запържва нарязаният на много ситно лук, докато омекне и стане златист. Добавят се захарта, заделената марината и около 150 мл вода, и се оставя на слаб огън за 5-10 минути.
7
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 7
Сосът се оттегля от огъня, прибавя се фъстъченото масло и чилито, и се бърка внимателно.
8
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 8
Шишчетата се пекат до готовност върху сгорещена и намазана с олио скара.
9
Пилешки шишчета „Сатай“ с фъстъчен сос 9
Гарнират се със соса, а по желание – и с резени лайм, нарязана краставица и хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: