Питка за прощъпулник

Вкусна, въздушна и лесна за приготвяне
Източник: Ива
ТИТЛА: Чирак
Дата: 21.01.2016
Питка за прощъпулник
Питка за прощъпулник
 
Необходими продукти:
500 г брашно
1 кубче прясна мая
1 с. л. захар
2 с. л. сол
2 с. л. оцет
2 яйца
5 с. л. олио
150 мл прясно мляко

за поръсване:
сусам
маково семе


Начин на приготвяне:
1
Брашното се изсипва в купа. Прави се кладенче и се слагат яйцата (единият жълтък се отделя за намазване), солта, захарта, 3 с. л. олио, оцетът. Маята се разтваря в хладкото мляко и също се добавя. От сместа се замесва меко тесто. Намазва се с олио и се слага в купа. Покрива се с фолио и се оставя за 20 минути във фурната, докато удвои обема си.

2
Втасалото тесто се разделя на две части. От едната част се отделя малко тесто за украса (под формата на малки крачета).

3
Оформяме по-малката част тесто като топче и леко го сплескваме. Поставяме го върху пергаментова хартия в тавата, в коята ще печем. Детето стъпва, като крачетата му се притискат добре, за да остане отпечатък в тестото.

4
Другата част от тестото разточваме на кръгла кора, с дебелина от около 1,5 см. Поръсваме с мак и режем на триъгълници, които навиваме като кифлички и ги подреждаме около топката тесто в средата на питката.

5
Към отделеното тесто за украсата добавяме още 1-2 с. л. брашно и омесваме. Разточваме кора и от нея изразваме стъпъла, които да влязат в отпечатъците на крачетата. Пръстите правим от малки топченца от същото тесто.

6
Питката се покрива с фолио и се оставя да втаса за 20 минути в студена фурна.
7
Намазва се с отделения жълтък, разбит с 1 с. л. олио. Крачетата не се мажат.
8
Питката се пече 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.


Съвети:
Готовата питка се намазва с прясно мляко, за да има мека коричка.

Покрива се с алуминиево фолио и се оставя да изстине.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: