Риба със сос „Беконез“

Източник: Бон Апети
Дата: 10.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 голям лаврак (1,3 кг)
1 скилидка чесън
40 г краве масло
60 мл зехтин
1 стрък розмарин
галета „Панко“ за овалване
сол и черен пипер на вкус

за соса:
100 г пушена бекон (панчета)
200 г краве масло
2 жълтъка
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус

за гарнитура:
200 г черна леща (белуга)
1 морков
1 стрък стеблена целина
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
4 стръка мащерка
1 дафинов лист
800 мл зеленчуков бульон
50 г краве масло
100 г рукола
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Риба със сос „Беконез“
За гарнитурата обелете и нарежете на ситно моркова, целината, лука и чесъна. Запържете ги в маслото, заедно с мащерката и дафиновия лист. Прибавете лещата, налейте бульона и гответе на слаб огън под капак, докато стане готова. След това овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте с руколата.
2
Риба със сос „Беконез“  2
Филетирайте рибата и я почистете от малките костици с пинсета. Отделете и кожата. Запазете главата и костите за бульон. Нарежете филетата на парчета. Полейте ги с малко от зехтина, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с галетата.
3
Риба със сос „Беконез“  3
В тиган загрейте маслото и останалия зехтин, пуснете смачканата скилидка чесън и клонка розмарин, след това и парчетата риба, гответе от двете страни до златисто.
4
Риба със сос „Беконез“  4
За соса накълцайте бекона и го запечете на сух тиган до златисто. Трябва да стане хрупкав. Извадете го върху салфетка, за да се охлади от излишната мазнина. Охладете.
5
Риба със сос „Беконез“  5
На водна баня загрейте жълтъците и лимоновия сок, посолете. Малко по малко наливайте разтопеното масло и бъркайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Дръпнете готовия сос от котлона и поръсете с бекона.
6
Риба със сос „Беконез“  6
Сервирайте рибата със соса и гарнитурата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: