Ризото с миди и къри

С кадифена консистенция, аромат на пармезан, масло и на море
Източник: Бон Апети
Дата: 28.08.2014
Ризото с миди и къри
 
Необходими продукти:
1,5 кг миди с черупки
300 г ориз ”Арборио”
2 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 връзка пресен лук
150 г сирене „Пармезан”
600 мл пилешки бульон
200 мл бяло вино „Шардоне”
80 г краве масло
40 мл зехтин
1 с. л. къри
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Ризото с миди и къри

Мидите се почистват много добре и се измиват. Поставят се в тенджера, заедно със 100 мл от бялото вино, слага се капак и се оставят така на огъня за около 5 минути, докато не се отворят. След това се  изваждат ядките, като се заделят няколко миди с черупки за декорация.

 


2
Ризото с миди и къри 2

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в зехтина закратко. Прибавя се кърито и се разбърква.

 


3
Ризото с миди и къри 3

Слага се оризът, запържва се леко и се гаси с останалото вино. Налива се един черпак от топлия пилешки бульон, щом оризът го поеме се налива отново, разбърква се, докато оризът стане ал денте.

 


4
Ризото с миди и къри 4

Мидените ядки се запържват в малко от маслото и се овкусяват със сол и черен пипер. Добавя се оризът и ако има нужда се долива още бульон. Сваля се от огъня.

 


5
Ризото с миди и къри 5

Пибавят се нарязаният лук, месестата част на доматите, нарязана на кубчета, останалото масло и настърганият пармезан. Трябва да се получи кремообразна маса.

 


6
Ризото с миди и къри 6

Гарнира се с заделените миди с черупки и по желание с люспи пармезан.

 


 




Друг вариант: Ако не всички в семейството ви харесват морската храна, разделете готовият ориз надве и направете вариант с пилешко, като запържите 200 г нарязано на кубчета пилешко филе в масло и зехтин и го смесите с ориза, студено масло, домати, пресен лук и пармезан.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2015
Много вкусна и лесна рецепта, препоръчвам я :)
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.2014
Уникална рецепта! Мъжът ми не обича миди, но когато му сготвих това ястие си облиза пръстите ;)
3.
Изпрати
лично съобщение

02.11.2014
Правя това ризото през лятото, преди на сервирам настъргвам малко лимонова кора и поръсвам с магданоз, много лятно и морско с чаша вино :)
2.
Изпрати
лично съобщение

08.10.2014
страхотно ризото :)
1.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2013
Гледах предаването, когато показахте рецептата и пробвах варианта с пиле. Получи се страхотно :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: