Салата от краставици със сметана и босилек
Лора и Стоян
2 връзки пресни моркови 200 г черна леща 100 г кисело мляко 1 скилидка чесън 1/2 връзка магданоз 1 дафинов лист 4 с. л. зехтин 3 с. л. сок от лимон 2 с. л. люта паста „Хариса“ 1/2 с. л. мед сол на вкус |
1 | Лещата се сварява в 2 литра вода, заедно с чесъна, дафиновия лист и стеблата от магданоза. Отцежда се. | |
2 | Чесънът, дафиновият лист и стеблата от магданоз се отстраняват. Топлата леща се овкусява с 2 с. л. зехтин, лимонов сок, наситнен магданоз и сол на вкус. Оставя се да се охлади. | |
3 | Морковите се обелват, заливат се с останалия зехтин и меда. Посоляват се и се разбъркват. | |
4 | Подреждат се в тава с незалепващо и се пекат 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор – докато започнат да се карамелизират. | |
5 | Лещата се сипва в голяма чиния. | |
6 | Отгоре се подреждат морковите, слага се от киселото мляко и се поръсва с хариса. |
1. |
Изпрати
лично съобщение |
01.11.2017 Леко и вкусно.
| ![]() |
В навечерието сме на най-чаканите, най-магичните и най-вълнуващи празници в годината - Бъдни вечер, Коледа...
Дори и най-изобретателните кулинари понякога имат нужда от идеи за бърза семейна вечеря или пък...
Зашеметяващи са сергиите по пазарите през есента! Претрупани от свежи сезонни плодове и зеленчуци, те...
Първите пожълтели листа вече са факт. Все още е слънчево, но всички добре знаем, че...
Всеки има различна причина да обича лятото повече от другите сезони - морето, ваканцията, планината,...