Салата с печено цвекло и синьо сирене

Екстравагантно пъстра
Източник: Бон Апети
Дата: 12.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 малки глави цвекло
200 г микс от зелени салати
8 сушени сливи (без костилки)
100 г синьо сирене
50 г белен шамфъстък

за дресинга:
50 мл тъмен балсамов оцет
50 мл зехтин
1 скилидка чесън
2 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Салата с печено цвекло и синьо сирене
Цвеклото се измива, слага се в съд за печене и се наливат около 100 мл вода.
2
Салата с печено цвекло и синьо сирене 2
Съдът се покрива с алуминиево фолио. Пече се 1 час в загрята на 180 градуса фурна.
3
Салата с печено цвекло и синьо сирене 3
Охлажда се, обелва се и се нарязва на лодки.
4
Салата с печено цвекло и синьо сирене 4
Чесънът за дресинга се стрива на паста и се смесва със зехтина, балсамовия оцет, захарта, сол и черен пипер на вкус.
5
Салата с печено цвекло и синьо сирене 5
Зелените салати се сипват в голяма купа. Добавят се цвеклото и разполовените сушени сливи.
6
Салата с печено цвекло и синьо сирене 6
Салатата се овкусява с дресинга и се поднася, поръсена с натрошените шамфъстък и синьо сирене.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

15.03.2021
Много я харесаха, не успях дори да снимам...
2.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2014
Приготвих тази салата за мои гости и беше приета с възторг! Наистина бях изненадана от балансирания вкус, който се получи между сладко, солено и специфичния аромат на синьото сирене. Аз отдавна обработвам червеното цвекло чрез печене. По мое мнение при този тип обработка цвеклото загубва до голяма степен характерния си привкус на пръст като същевременно мисля, че му се запазват хранителните свойства. А сините сливи пък много деликатно подслаждат салатката и балансират аромата на синьото сирене и цвеклото. Горещо препоръчвам рецептата на хората, които обичат да изпробват нови вкусове!
1.
Изпрати
лично съобщение

19.11.2014
Леко акстравагантен вкус, но много вкусна салата:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: