Шоколадово парфе с ментов мус и череши

Дори да нямате повод - измислете си го! Този десерт ще омагьоса гостите
Източник: Бон Апети
Дата: 07.06.2021
Шоколадово парфе с ментов мус и череши
юни
26
 
Необходими продукти:
за блата:
200 г черен шоколад (кувертюр)
7 белтъка (около 200 г)
80 г захар
2 жълтъка (около 40 г)
50 г краве масло
1 щипка сол

за ментовия мус:
250 г млечен шоколад
350 мл животинска сметана
180 мл прясно мляко
1 пакетче желатин
1/2 връзка мента

за декорация:
500 г череши (големи, с дръжките)
листа мента
пудра захар


Начин на приготвяне:
1
Шоколадово парфе с ментов мус и череши

Шоколадът за блата се разтопява на водна баня, заедно с маслото.

 


2
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 2

Белтъците се разбиват със солта на пяна. Прибавя се захарта и се доразбиват на твърд сняг.

 


3
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 3

Жълтъците се разбиват леко с телена бъркалка и се прибавят внимателно в разбитите белтъци, след което се сипва и шоколадът.

 


4
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 4

Сместа се изсипва във форма с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене и блатът се пече в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути (в средата на фурната). Оставя се да изстине.

 

 


5
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 5

Млякото за муса се кипва и в него се слагат листата мента. Пасира се.

 


6
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 6

Прибавя се начупеният шоколад, разбърква се, така че да се разтопи. Слага се желатинът, предварително накиснат в студена вода и след това разтворен на водна баня. Разбърква се с шпатула.

 


7
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 7

Сместа се бърка внимателно, докато стане хомогенна. Оставя се да се охлади и се прибавя към разбитата сметана.

 


8
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 8

Мусът се разпределя върху студения блат. Десертът се прибира за 4 часа в хладилник.

 


9
Шоколадово парфе с ментов мус и череши 9

После се разрязва на 10 парчета и върху всяко се слагат 2–3 череши и листо мента. Леко се поръсва с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

20.06.2021
Направих само муса което си е един вид панакота. за блата ме домързя. Има приятен аромат от ментата. Сложих шоколад 85% защото го предпочитам . Само не ми стана шуплест както е на снимката. Вероятно не съм смесил накрая сметаната добре.... препоръчвам.
10.
Изпрати
лично съобщение

14.06.2021
Дзопино, да става, разпределете го в чаши. Поздрави от нас!
9.
Изпрати
лично съобщение

10.06.2021
този мус става ли да се прави отделно като мус без основата?
8.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2019
Здравейте! Сметаната е течна, обикновено използваме "Президент".
7.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2019
Здравейте! Моля, за информация каква сметана препоръчвате за муса. Течна? И на кой производител? Предварително благодаря за скорошен отговор!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


192 ДУШИ ОНЛАЙН
Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
vem89 коментира рецептата Фъч
sisi_ml се регистрира в сайта.
Elya Ahmed се регистрира в сайта.
Luba Ivanova коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: