Портокалова панакота с босилек и ягоди

Този десерт е истинско кулинарно преживяване
Източник: Бон Апети
Дата: 24.06.2020
Портокалова панакота с босилек и ягоди
 
Необходими продукти:
600 мл животинска сметана
200 г захар
250 г ягоди
1 портокал
1 лимон
1 пакетче желатин
1 шушулка ванилия
1 връзка босилек
ягоди и босилек за украса


Начин на приготвяне:
1
Портокалова панакота с босилек и ягоди

Желатинът се накисва в студена вода. След това се разтваря на водна баня.

 


2
Портокалова панакота с босилек и ягоди 2

Шушулката ванилия се разрязва и семенцата се изваждат. Босилекът се нарязва наедро, заедно със стеблата. Корите на портокала и на лимона се настъргват. Лимонът се изтисква.

 


3
Портокалова панакота с босилек и ягоди 3

120 г от захарта, сметаната, семенцата от ванилията, кората от портокала и лимона се кипват. Свалят се от огъня, прибавя се босилека и се оставя около 30 минути – да си пуснат ароматите.

 


4
Портокалова панакота с босилек и ягоди 4

Ягодите се нарязват наедро и се кипват за 5–6 минути, заедно с останалата захар.

 


5
Портокалова панакота с босилек и ягоди 5

Сваля се от котлона и се прибавя лимоновият сок. Пасира се и се прецежда.

 


6
Портокалова панакота с босилек и ягоди 6

Охладеният сметанов крем се прецежда през цедка. Добавят се разтвореният желатин и ягодовата смес (малка част се заделя за украса).  

 


7
Портокалова панакота с босилек и ягоди 7

Сместа се разпределя веднага в 5 формички за крем карамел (1 форма побира около 150 мл). Оставя се за 1 нощ в хладилника, да стегне (минимумът е 6 часа).

 


8
Портокалова панакота с босилек и ягоди 8

Готовата панакота се потапя в гореща вода за кратко (1 см под горния ръб на чашката), за да може да се извади по-лесно от формата.

 


9
Портокалова панакота с босилек и ягоди 9

В чиния се намазва с четка от заделения сос с ягоди, поставя се десерта и се гарнира с пресни ягоди и босилек.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

25.09.2015
Страхотно е
1.
Изпрати
лично съобщение

03.09.2013
стува си да опитате
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: