Шоколадово-портокалови кексчета

Симпатични малки кексчета със свежа портокалова нотка и шоколадова глазура
Източник: Бон Апети
Дата: 12.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
350 г брашно (+ за поръсване)
125 мл зехтин (+ за намазване)
190 г кафява захар
200 мл фреш от портокал
50 г тъмен шоколад „Своге“ (с 65% какао)
3 яйца
2 с. л. захаросани портокалови корички
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода
1 ванилия

за глазурата:
240 г тъмен шоколад „Своге“ (с 65% какао)
140 мл животинска сметана



Начин на приготвяне:
1
Шоколадово-портокалови кексчета
Яйцата и захарта се разбиват много добре с миксер.
2
Шоколадово-портокалови кексчета 2
Към тях се наливат зехтинът и 150 мл от портокаловия фреш, и отново се разбива.
3
Шоколадово-портокалови кексчета 3
Сипват се ванилията, содата, бакпулверът и захаросаните портокалови корички.
4
Шоколадово-портокалови кексчета 4
Добавя се и накълцаният шоколад.
5
Шоколадово-портокалови кексчета 5
При постоянно разбъркване (с лъжица) се сипва брашното, трябва да се получи хомогенна смес.
6
Шоколадово-портокалови кексчета 6
Форми за крем карамел се намазват със зехтин и се поръсват с брашно.
7
Шоколадово-портокалови кексчета 7
Тестото се разпределя във формите.
8
Шоколадово-портокалови кексчета 8
Пече се около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
9
Шоколадово-портокалови кексчета 9
Готовите кексчета се изваждат от фурната, охлаждат се за кратко и се намазват с останалия фреш от портокал.
10
Шоколадово-портокалови кексчета 10
Шоколадът за глазурата се накълцва и се слага в купа.
11
Шоколадово-портокалови кексчета 11
Сметаната се кипва и шоколадът се залива с нея. Оставя се така за 2–3 минути, без да се бърка, за да се разтопи шоколадът.
12
Шоколадово-портокалови кексчета 12
След това се разбърква и се оставя леко да се охлади.

13
Шоколадово-портокалови кексчета 13
Кексчетата се изваждат от формите.
14
Шоколадово-портокалови кексчета 14
Намазват се с шоколадовата глазура и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.01.2021
Направих ги под формата на цял кекс, много ароматен и вкусен!
1.
Изпрати
лично съобщение

31.03.2018
Станаха страхотни и бързо се разграбиха :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


113 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: