Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура

Дата: 09.08.2011
Източник: Бон Апети
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура
 
Необходими продукти:
2 кг свински бут
1 главa лук
1 морков
1 глава целина (малка)
5 скилидки чесън
300 мл вино
3–4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
за грейви соса:
1 с. л. краве масло
1 с. л. брашно
за гарнитурата от задушени зеленчуци:
1 морков (голям)
1 глава целина
100 г замразени броколи
100 г замразен карфиол
100 г брюкселско зеле (замразено)
20 г краве масло
10 г къри
сол на вкус
за майонезата с къри:
2 жълтъка
150 мл олио
сокът от 1/2 лимон
10 г горчица
1 с. л. къри
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура
Морковът и целината се обелват и се нарязват на жулиен.


2
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 2
С помощта на игла за шпиковане се промушват в месото. 


3
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 3
Чесънът се обелва и скилидките се разполовяват. С помощта на нож се правят разрези в месото и в тях се поставя чесънът.


4
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 4
Мащерката се накъсва и се поставя в дупките, в които са сложени зеленчуците.


5
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 5
Месото се осолява и се поръсва с черен пипер. Поставя се в тава, налива се виното и се добавя лукът, разрязан на четвъртинки. Поръсва се с мащерка и тавата се завива плътно със стреч фолио, а след това и с алуминиево. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20 минути и след това още 2–2,5 часа на 160 градуса. Когато е готово, се изважда върху решетка, за да почине за 6–7 минути.


6
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 6
Маслото за соса сгорещява в касерола, добавя се брашното, разбърква се и се запържва. При непрекъснато бъркане се прибавя сосът от печеното месо. Трябва да се получи средногъст гладък сос.


7
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 7
Морковът и целината за задушените зеленчуци се почистват, нарязват се на жулиен и се варят на пара около 5 минути. Прибавят се размразените броколи и карфиол и се задушават още няколко минути. Когато са готови, се сотират за 10 минути в маслото, като се добавя и брюкселското зеле. Посолява се.


8
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 8
Жълтъците се разбиват с телена бъркалка и към тях на тънка струйка се налива олиото. Бърка се до пълното поемане на мазнината. Трябва да се получи гъста и хомогенна смес. Слага се лимоновият сок и се разбърква енергично. Добавя се горчицата, посолява се и отново се разбърква.


9
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 9
Кърито се слага в касерола с 250 мл вода. Вари се докато течността се редуцира до 100 мл. Прецежда се през цедка и се оставя да се охлади. Половината от него постепенно се налива към майонезата, при непрекъснато бъркане.


10
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 10
 


Месото се нарязва на филии, слага се в чинии и се залива се с грейви соса. Поднася се с гарнитурата от задушени зеленчуци, поляти с майонезата.


 


Съвети: Ако желаете месото да е с коричка, е необходимо да го печете във фурната още 15 минути при 180 градуса, като преди това трябва да отстраните двата вида фолио.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


100 ДУШИ ОНЛАЙН
ivka публикува рецептата Домашно приготвена пица
Красито Петрова се регистрира в сайта.
Мария публикува рецептата Ябълков сладкиш „Роза“
Megy Dobreva се регистрира в сайта.
Албена Тодорова публикува рецептата Бисквитена торта
Албена Тодорова публикува рецептата Кокосови бонбони
Кристина Димитрова публикува рецептата Хляб
Албена Тодорова публикува рецептата Плодова салата
Jorj Lubenov коментира рецептата Салата „Лионез“
Антония коментира рецептата Печен карфиол
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта