Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура

Източник: Бон Апети
Дата: 09.08.2011
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура
 
Необходими продукти:
2 кг свински бут
1 главa лук
1 морков
1 глава целина (малка)
5 скилидки чесън
300 мл вино
3–4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

за грейви соса:
1 с. л. краве масло
1 с. л. брашно

за гарнитурата от задушени зеленчуци:
1 морков (голям)
1 глава целина
100 г замразени броколи
100 г замразен карфиол
100 г брюкселско зеле (замразено)
20 г краве масло
10 г къри
сол на вкус

за майонезата с къри:
2 жълтъка
150 мл олио
сокът от 1/2 лимон
10 г горчица
1 с. л. къри
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура

Морковът и целината се обелват и се нарязват на жулиен.


2
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 2

С помощта на игла за шпиковане се промушват в месото. 


3
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 3

Чесънът се обелва и скилидките се разполовяват. С помощта на нож се правят разрези в месото и в тях се поставя чесънът.


4
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 4

Мащерката се накъсва и се поставя в дупките, в които са сложени зеленчуците.


5
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 5

Месото се осолява и се поръсва с черен пипер. Поставя се в тава, налива се виното и се добавя лукът, разрязан на четвъртинки. Поръсва се с мащерка и тавата се завива плътно със стреч фолио, а след това и с алуминиево. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20 минути и след това още 2–2,5 часа на 160 градуса. Когато е готово, се изважда върху решетка, за да почине за 6–7 минути.


6
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 6

Маслото за соса сгорещява в касерола, добавя се брашното, разбърква се и се запържва. При непрекъснато бъркане се прибавя сосът от печеното месо. Трябва да се получи средногъст гладък сос.


7
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 7

Морковът и целината за задушените зеленчуци се почистват, нарязват се на жулиен и се варят на пара около 5 минути. Прибавят се размразените броколи и карфиол и се задушават още няколко минути. Когато са готови, се сотират за 10 минути в маслото, като се добавя и брюкселското зеле. Посолява се.


8
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 8

Жълтъците се разбиват с телена бъркалка и към тях на тънка струйка се налива олиото. Бърка се до пълното поемане на мазнината. Трябва да се получи гъста и хомогенна смес. Слага се лимоновият сок и се разбърква енергично. Добавя се горчицата, посолява се и отново се разбърква.


9
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 9

Кърито се слага в касерола с 250 мл вода. Вари се докато течността се редуцира до 100 мл. Прецежда се през цедка и се оставя да се охлади. Половината от него постепенно се налива към майонезата, при непрекъснато бъркане.


10
Шпикован свински бут с грейви сос и гарнитура 10

 


Месото се нарязва на филии, слага се в чинии и се залива се с грейви соса. Поднася се с гарнитурата от задушени зеленчуци, поляти с майонезата.


 


Съвети: Ако желаете месото да е с коричка, е необходимо да го печете във фурната още 15 минути при 180 градуса, като преди това трябва да отстраните двата вида фолио.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


183 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: