Сиропиран сладкиш „Рафаело“

Невероятен сладкиш
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 10.12.2017
Сиропиран сладкиш „Рафаело“
Сиропиран сладкиш „Рафаело“
Сиропиран сладкиш „Рафаело“
 
Необходими продукти:
за блата:
2 яйца
60 г захар
190 г брашно
1 бакпулвер
70 мл олио
100 мл прясно мляко
1 ванилия
70 г кокосови стърготини

за сиропа:
200 г захар
300 мл вода

за крема:
1 яйце
100 г захар
400 мл прясно мляко (+ 7 с. л.)
30 г краве масло
60 г кокосови стърготини
30 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Всички продукти за сиропа се смесват в касерола и се готви на умерен огън, докато захарта се разтвори. След като заври, се готви още 7-8 минути, докато се получи гъст сироп. Когато е готов, се оставя настрана да изстине.
2
Яйцата за блата се разбиват със захарта, до получаване на пухкава смес. След това се добавят олиото, млякото и ванилията. Разбърква се добре и постепенно започва да се добавя брашното, предварително пресято с бакпулвера. Накрая се слагат кокосовите стърготини и сместа се разбърква, до хомогенизиране.
3
Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена тава от йенско стъкло (с препоръчителен размер 28 х 15 см или с каквато разполагате). Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до суха клечка.
4
За крема се загряват 400 мл прясно мляко, заедно със захарта и ванилията. Отделно се разбива яйцето, заедно с брашното и 7 с. л. прясно мляко. Щом сместа започне да ври, котлонът се намалява до най-ниската възможна температура и яйчената смес започва да се добавя към млякото на тънка струйка, като се разбърква с телена бъркалка. Накрая се добавят кокосовите стърготини и се готви, докато кремът се сгъсти.
5
Изпеченият блат се прехвърля в подходящ поднос, надупчва се леко с вилица и се сиропира с изстиналия сироп.
6
Сладкишът се намазва с крема от всички страни, като малка част от крема се заделя. Поръсва се обилно с кокосовите стърготини. От останалия крем може да оформите топчета, с които да украсите сладкиша или да използвате готови бонбони.


Съвет:
Препоръчително е, сладкишът да стои на стайна температура, защото кремът много бързо ще хване коричка, заради кокосовите стърготини.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


244 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: