Сиропирана баница с тиква

Рецепта от Тракия
Източник: Бон Апети
Дата: 17.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
1 с. л. винен оцет
1 щипка сол

за плънката:
750 г тиква „Цигулка“
150 г орехи
80 г галета
100 мл олио
1 ч. л. канела

за сиропа:
400 г захар
1/2 лимон


Начин на приготвяне:
1
Сиропирана баница с тиква
В кухненска машина се смесват брашното и солта. Наливат се оцетът и хладка вода, колкото поеме - около 250 мл.
2
Сиропирана баница с тиква 2
Замесва се средно твърдо тесто. Изважда се на плота и отново се меси, докато се получи хубаво, гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине за около 30 минути.
3
Сиропирана баница с тиква 3
Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата.
4
Сиропирана баница с тиква 4
Орехите се смилат с галетата в мини блендер.
5
Сиропирана баница с тиква 5
От тестото върху набрашнен плот се разточват 4 тънки големи кори, които се намазват с олио. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава.
6
Сиропирана баница с тиква 6
Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.
7
Сиропирана баница с тиква 7
В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп.
8
Сиропирана баница с тиква 8
Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2021
Стана уникална благодаря
8.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2017
Вкусно
7.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2016
Уникален стана :) Обрах овациите на бъдни вечер
6.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2016
Чудесна рецепта с перфектен резултат !
5.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2015
Стана много вкусна за нова година пак ще направя!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Dragneva се регистрира в сайта.
Карамел коментира рецептата Фокача „Градина“
Бон Апети коментира рецептата Постни копривени ньоки
Бон Апети коментира рецептата Яхния от зелен фасул
Бон Апети коментира рецептата Морковена супа
kiwi коментира рецептата Зелени кюфтета на фурна
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: