Насечен агнешки бут

Интересна идея за Великденската трапеза
Източник: Бон Апети
Дата: 06.04.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешки бут
4 филета аншоа (от буркан)
4 филийки бял хляб
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
2 стръка джоджен
50 мл студено пресован зехтин
2 с. л. каперси
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус

за картофите:
1,2 кг пресни дребни картофи
2 скилидки чесън
1 стрък розмарин
60 мл студено пресован зехтин
сол на вкус

Бон Апети препоръчва:


Начин на приготвяне:
1
Насечен агнешки бут
Магданозът, джодженът, пресният лук, каперсите и филенцата аншоа се накълцват, чесънът се стрива на паста, лимоновата кора се настъргва. Посоляват се и се разбъркват със смления на трохи хляб и зехтина.
2
Насечен агнешки бут 2
По повърхността на бута се правят перпендикулярни, дълбоки до костта прорези.
3
Насечен агнешки бут 3
Месото се овкусява със сол и пипер от всички страни. Слага се в тава, покрита с хартия за печене и алуминиево фолио две в едно.
4
Насечен агнешки бут 4
Прорезите се пълнят с ароматните трохи, останалите се поръсват отгоре.
5
Насечен агнешки бут 5
Бутът се полива с 50 мл зехтин, покрива се с друг лист хартия за печене и алуминиево фолио две в едно и се затваря добре, така че да се получи пакет.
6
Насечен агнешки бут 6
Слага в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Пече се до готовност – около 2 часа, след което горният лист хартия за печене и алуминиево фолио две в едно се отстранява и месото се допича на 200 градуса, докато хване хубава коричка.
7
Насечен агнешки бут 7
Картофите се измиват добре, разполовяват се, посоляват се и се поставят в пакет, оформен от два листа хартия за печене и алуминиево фолио две в едно.
8
Насечен агнешки бут 8
Пакетът се поставя в тава и картофите се пекат около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
9
Насечен агнешки бут 9
След това се изваждат, горният лист хартия за печене и алуминиево фолио две в едно се отстранява и картофите се сплескват леко с вилица.
10
Насечен агнешки бут 10
Поливат се със смес от намачкан чесън, накълцан розмарин, зехтин и сол на вкус. Допичат се за около 20 минути на 200 градуса, с вентилатор – трябва да станат златисти и хрупкави.
11
Насечен агнешки бут 11
Агнешкото се поднася с картофите и соса от печенето.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.07.2018
Доста вкусно, пак ще пробвам тази рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

09.04.2018
Благодаря за вкусната идея. Картофките стават много пухкави отвътре и хрупкави отвън, а агнешкото е много, много вкусно. На всичкото отгоре рецептата е много лесна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: