Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи

Ароматно свинско с пресни картофки със сметана
Източник: Бон Апети
Дата: 29.04.2011
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи
 
Необходими продукти:
за котлетите:
2 свински котлета (400 г)
20 г горчица
50 мл бяло вино (ябълково)
30 г краве масло
4 скилидки чесън
1 стрък розмарин
зехтин за намазване
сол и черен пипер на вкус

за билковата коричка:
2 филии твърд хляб
5 стръка магданоз
1 стрък розмарин
4 стръка мащерка
1 стрък салвия
1 скилидка чесън
30 мл зехтин
1 щипка сол

за гарнитурата:
600 г дребни пресни картофи
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
30 мл зехтин
40 г краве масло
1 стрък розмарин
1 щипка сол
2 щипки индийско орехче
4 с. л. заквасена сметана
2 стръка магданоз



Начин на приготвяне:
1
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи

Картофите се измиват и се приготвят на пара, за да запазят ценните си съставки и естествената сол, която се съдържа в тях. Преди да се сложат в тенджерата е добре да се надупчат леко с вилица, за да не се разпукат при термичната обработка.


2
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 2

Хлябът се наронва в купа и към него се прибавят останалите продукти за билковата коричка. Пасира се до получаването на трохи.


3
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 3

Котлетите се намазват със зехтин. Не се изтъняват с чук, за да останат сочни при печенето. Посоляват се и се поръсват с черен пипер.


4
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 4
Запечатват се за 2–3 минути от всяка страна в силно нагорещен тиган от двете страни до получаване на златиста коричка. Когато се обърнат, върху изпечената страна се слага по една скилидка чесън и клонче розмарин за допълнително овкусяване.
5
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 5
Прехвърлят се в тава. Първо се намазват с тънък слой горчица от двете страни, а след това само от горе се покриват плътно с ароматните трохи. В тавата се слагат маслото, 2 обелени скилидки чесън и се налива виното. Котлетите се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 7–8 минути.
6
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 6

Лукът и чесънът за гарнитурата се наситняват. В тиган се налива зехтинът и се изчаква да се сгорещи. Картофите се слагат в тигана и ако е необходимо, по-едрите се нарязват наполовина. Дабавя се маслото.


7
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 7
След като се зачервят, се прибавят розмаринът и наситнените лук и чесън. Бърка се непрекъснато 2–3 минути. Поръсва се с индийско орехче и сол, добавя се заквасената сметана и се овкусява с наситнения магданоз. Разбърква се и съдът се оттегля от огъня.
8
Свински котлет с хрупкава билкова коричка и гарнитура от пресни картофи 8

Котлетите се поставят в чинии, поливат се със соса от печенето и се гарнират с картофите. Украсяват се с розмарин и се сервират.

 


Съвет: Ароматните зелени трохи за коричката могат да се запекат леко на фурна и да се използват и за поръска на различни видове салати.

 

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
на какво дължим повторяемостта на тази рецепта днес 12.04.2013?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


215 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: