Телешко печено

Дата: 07.01.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг телешко месо
125 г краве масло
2 с. л. бял синап на зърна
1 ч. л. черен пипер зърна
1 ч. л. сух чесън
1/2 ч. л. сол
за соса:
100 мл червено вино
20 г краве масло
 

Начин на приготвяне:
1
Телешко печено
Месото се оставя на стайна температура за около час. Синапът и черният пипер се стриват в хаванче.

 


2
Телешко печено 2
Маслото, размекнато на стайна температура, се слага в купа и се разбърква със стритите подправки, чесъна и солта.

 


3
Телешко печено 3
Месото се намазва с ароматната смес. Поставя се върху скара в тава и се пече в загрята на 160 градуса фурна, докато месото достигне 64 градуса температура във вътрешността. След първия половин час с термометър се проверява температурата през 5–10 минути. Общото време за печене в случая е 1 час и 15 минути.

 


4
Телешко печено 4
Оставя се да почине за 15 минути, като се покрива с алуминиево фолио, после се нарязва.

 


5
Телешко печено 5
Тавата с отделения сос от печенето се поставя на котлона. Налива се виното и се бърка с дървена лъжица, за да излязат всички аромати (деглазиране). След 2–3 минути сосът се сваля от огъня, прецежда се, за да е по-фин, и се монтира с маслото.

 


6
Телешко печено 6
Месото се залива със соса и се поднася.

 


 


Съвет: За тази рецепта използваме т.нар. „ентракот”  - парче месо от гърба на животното над ребрата, между 6-то и 12-то ребро.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2017
Здравейте, Специално си направих регистрация за да Ви поздравя за чудесната рецепта! Преди малко я сготвих и вече няма нищо останало. Соса е прекрасен. Благодаря Ви!
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Ентракот и контрафиле са две различни неща. А и между ребрата не може да се извади пържола, затова е уточнено, че става въпрос за месото НАД ребрата. За съжаление тук не можем да публикуваме снимки, за да онагледим, за какво точно иде реч. Относно монтирането, това в случая е кулинарен термин и съвсем не става въпрос само за овкусяване,а за придаване на плътност и блясък. Думата монтирам има много приложения и не бива да се свързва единствено с монтьорите в автосервизите.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Доколкото ми е известно-"ентракот"/ което още означава- женска пържола-пържола без кост- се получава между ребрата/, а това месо е се нарича контрафиле: Също така при приготвянето не можем да кажем/монтирам- тъй като не говорим за монтиране на двигатели или нещо подобно/- а във случая се казва доувкосяване!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


129 ДУШИ ОНЛАЙН
Георгиев се регистрира в сайта.
моника се регистрира в сайта.
jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта