Качамак със сос от манатарки и сметана

Дата: 12.01.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г царевичен грис за качамак (фин)
1,2 л прясно мляко
80 г сирене „Ементал”
2 скилидки чесън
3 с. л. краве масло
1 с. л. зехтин
4 стръка пресен лук
1 връзка магданоз
2 стръка розмарин
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване
за соса:
250 мл животинска сметана
30 г сушени манатарки
1 глава лук
1/2 кубче пилешки бульон
2 стръка мащерка
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Качамак със сос от манатарки и сметана
Млякото се налива в тенджера, прибавят се сол, черен пипер и 1 лъжица от  маслото. След като кипне, към тях малко по малко се изсипва царевичният качамак.

 


2
Качамак със сос от манатарки и сметана  2
Бърка се с дървена лъжица, докато се сгъсти. Сваля се от огъня.

 


3
Качамак със сос от манатарки и сметана  3
Розмаринът, магданозът и пресният лук се нарязват наситно, от мащерката се отделят листенцата, а ементалът се настъргва на ситно ренде. Чесънът се стрива на паста. Всичко се прибавя към качамака и хубаво се разбърква.

 


4
Качамак със сос от манатарки и сметана  4
Сместа се прехвърля в малка тава, намазана със зехтин. Качамакът се заглажда отгоре и се покрива с пластик, за да не изсъхва. Оставя се в хладилник за 1 час.

 


5
Качамак със сос от манатарки и сметана  5
Щом се охлади, се нарязва на форми по желание, в случая на триъгълници.

 


6
Качамак със сос от манатарки и сметана  6
Те се запържват в останалото масло и зехтина, от двете страни, до златисто.

 


7
Качамак със сос от манатарки и сметана  7
Манатарките се накисват в около 200 мл топла вода.

 


8
Качамак със сос от манатарки и сметана  8
Лукът се нарязва наситно и се запържва до златисто в сгорещения зехтин. Добавят се отцедените от водата манатарки и се запържват леко.

 


9
Качамак със сос от манатарки и сметана  9
Налива се прецедената през марля вода, в която са престояли гъбите. Стрива се кубчето пилешки бульон.

 


10
Качамак със сос от манатарки и сметана  10
Налива се сметаната и се оставя сосът да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая се подправя с листенцата мащерка, сол и черен пипер и е готов.

 

 


11
Качамак със сос от манатарки и сметана  11
Парчетата качамак се поднасят със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


164 ДУШИ ОНЛАЙН
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
Анна коментира рецептата Сконс със сирене
goger се регистрира в сайта.
Aniradeva се регистрира в сайта.
Elka Spiridonova коментира рецептата Мъфини с ябълки и канела
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта