Терин ошав с аромат на анасон

приготвен от гост готвача Георги Кунев
Източник: Бон Апети
Дата: 21.12.2011
Терин ошав с аромат на анасон
 
Необходими продукти:
50 г сушени кайсии
50 г сушени ябълки
50 г сушени вишни
50 г сушени дюли
50 г сушени сливи
100 г мед
5 пръчки канела
5 бр. звезден анасон /цели/
10 г агар агар
50 г стафиди


Начин на приготвяне:
1
Терин ошав с аромат на анасон

Плодовете се измиват и се накисват във вода. Така престояват една нощ. След това се сваряват в същата вода, докато омекнат. Прибавят се  2–3 пръчки канела и 3 броя звезден анасон. След като течността кипне, съдът се сваля от котлона, прибавя се меда, разбърква се и се оставя сместа да почине.


2
Терин ошав с аромат на анасон 2

В 2–3 черпака от бульона от варенето, се разтвяря агар агара и се бърка докато се разтвори. След това се загрява на слаб огън, на водна баня и се пресипва при  ошава.


3
Терин ошав с аромат на анасон 3

Разбърква се и се прехвърля във форма за терин, на дъното на която са поръсъне стафиди. Оставя се да изстине и след това се слага в хладилника да стегне.


4
Терин ошав с аромат на анасон 4

Ошавът се изважда от формата, нарязва се и се поднася декориран с пръчка канела и звезден анасон.


 


Съвети: За добро желиране съотношението желиращо вещество/вода е 10 г желатин на 400 мл вода или 25 г агар агар на 1 л вода.

Може да поръсите терин ошава с пудра захар или какао. Ако го нарежете на кубчета, ще стане чудесно допълнение към някой друг сладкиш.






 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.08.2013
Беше вкусно, но ако го нямаше анасона, може би щеше да ми хареса повече.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: