Тиквен крем с карамелизирано семе

Източник: Бон Апети
Дата: 02.02.2004
Тиквен крем с карамелизирано семе
 
Необходими продукти:
за крема:
1/2 кг тиква (тип
1/2 ч. ч. захар за карамелизиране
1 с. л. плодова ракия (кайсиева)
1/2 ч. л. джинджифил
1/2 зърно бахар (1-2 щипки смлян)
2-3 щипки индийско орехче
1/2 ч. л. канела
1-2 щипки сол
5 с. л. захар
1 ч. ч. прясно мляко
3 яйца

за пралина:
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. белени тиквени семки


Начин на приготвяне:
1
Тиквен крем с карамелизирано семе
В тенджера се кипва вода, слага се солта и се прибавя обелената и нарязана на едри парчета тиква.
2
Тиквен крем с карамелизирано семе 2
В тиган на умерен огън се карамелизира захарта, като периодично се разбърква с лъжица, след което се разпределя в тимбалчета.
3
Тиквен крем с карамелизирано семе 3
В купа се счупват яйцата, сипва се захарта и се разбиват с тел.
4
Тиквен крем с карамелизирано семе 4
Сварената тиква се изцежда, пюрира се в кухненски робот, налива се прясното мляко и се разбива. Прибавят се яйцата, овкусява се с канелата, индийското орехче, бахара и джинджифила и се разбива. Накрая се сипва ракията и отново се разбива.
5
Тиквен крем с карамелизирано семе 5
Готовият крем се изсипва в тимбалчетата, поставят се в тава и се пекат на водна баня в предварително загрята до температура 150 градуса фурна около 1-1 1/2 часа.
6
Тиквен крем с карамелизирано семе 6
Пралинът се приготвя, като в тенджера се сипват 1/2 ч. ч. вода и захарта и се кипват, за да придобият златист цвят. Прибавя се тиквеното семе и се разбърква. Сместа се изсипва в загрята тавичка, която е предварително обвита в алуминиево фолио, и се оставя да изстине. След като се втвърди, пралинът се начупва и с него се поръсва изсипаният в чиния крем.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: