Торта „Ад и Рай“

Истински шедьовър на сладкарското изкуство
Източник: Бон Апети
Дата: 28.01.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за лешниковия блат:
90 г печени лешници
90 г брашно
80 г пудра захар
40 г краве масло (меко)
50 мл прясно мляко
2 яйца
1 бакпулвер

за какаовия блат:
120 г брашно
80 г меко краве масло (+ за намазване)
100 г захар
25 г какао (+ за поръсване)
120 мл кафе еспресо (топло)
2 яйца
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. сол

за фъстъчения крем:
500 г крем сирене
400 г фъстъчено масло
190 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл животинска сметана

за ганаша:
150 г шоколадови калети
50 г краве масло
90 мл животинска сметана

за лешниковите трохи:
100 г печени лешници
40 г бисквити
20 г какао


Начин на приготвяне:
1
Торта „Ад и Рай“
За лешниковия блат:
Лешниците се смилат в блендер, като не трябва да стават на масло.
2
Торта „Ад и Рай“ 2
В купа се разбъркват брашното и бакпулверът.
3
Торта „Ад и Рай“ 3
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
4
Торта „Ад и Рай“ 4
Маслото, захарта и жълтъците се разбиват добре, към тях се сипват брашното и лешниците, налива се млякото и се разбърква.
5
Торта „Ад и Рай“ 5
Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с тестото.
6
Торта „Ад и Рай“ 6
Сместа се изсипва във форма за печене с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия.
7
Торта „Ад и Рай“ 7
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 20 минути. Охлажда се.
8
Торта „Ад и Рай“ 8
За шоколадовия блат:
Брашното, содата и солта се разбъркват в купа.
9
Торта „Ад и Рай“ 9
В друга купа се разбива маслото, добавя се захарта и пак се разбива.
10
Торта „Ад и Рай“ 10
Едно по едно се чукват яйцата и отново се разбива.
11
Торта „Ад и Рай“ 11
Какаото се разтваря в горещото кафе и се оставя, леко да се охлади.
12
Торта „Ад и Рай“ 12
При постоянно бъркане се смесват масленият крем и сухите съставки.
13
Торта „Ад и Рай“ 13
Налива се и кафето с какаото.
14
Торта „Ад и Рай“ 14
Форма с подвижно дъно с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с какао. Тестото се изсипва във формата и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
15
Торта „Ад и Рай“ 15
След това се изважда и се охлажда.
16
Торта „Ад и Рай“ 16
Двата блата се заравняват.
17
Торта „Ад и Рай“ 17
За крема:
Крем сиренето се разбива с миксер, сипват се пудрата захар и ваниловата захар, и отново се разбива.
18
Торта „Ад и Рай“ 18
Накрая се добавя фъстъченото масло и пак се разбива.
19
Торта „Ад и Рай“ 19
Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава, и се разбърква внимателно в крема с помощта на шпатула.
20
Торта „Ад и Рай“ 20
Тортата се подрежда, като се започва с тъмен блат, слага се крем и се заравнява.
21
Торта „Ад и Рай“ 21
Отгоре – светлият блат и крем. Оставя се в хладилник поне за 6 часа.
22
Торта „Ад и Рай“ 22
За ганаша:
Шоколадът се залива с гореща сметана, оставя се за 2 минути, след което се разбърква.
23
Торта „Ад и Рай“ 23
Добавя се маслото и се разбърква отново.
24
Торта „Ад и Рай“ 24
За трохите:
Лешниците се накълцват и се смесват със смлените бисквити. Разделят се на 2 части. В едната се сипва какаото и се разбърква.
25
Торта „Ад и Рай“ 25
Тортата се изважда от формата, стените се намазват с крема.
26
Торта „Ад и Рай“ 26
Поставя се върху решетка и се залива с ганаша.
27
Торта „Ад и Рай“ 27
Декорира се с двата цвята трохи.
28
Торта „Ад и Рай“ 28
Охлажда се и се нарязва.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2018
Тортата е много хубава, само не знам защо ми се надуха блатовете х
2.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2017
Невероятна!
1.
Изпрати
лично съобщение

26.03.2017
Не е лоша, но очаквах повече.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


142 ДУШИ ОНЛАЙН
Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: