Сладко руло с ядки
Лора и Стоян
за лешниковия блат: 90 г печени лешници 90 г брашно 80 г пудра захар 40 г краве масло (меко) 50 мл прясно мляко 2 яйца 1 бакпулвер | за какаовия блат: 120 г брашно 80 г меко краве масло (+ за намазване) 100 г захар 25 г какао (+ за поръсване) 120 мл кафе еспресо (топло) 2 яйца 1/2 ч. л. сода бикарбонат 1/4 ч. л. сол | за фъстъчения крем: 500 г крем сирене 400 г фъстъчено масло 190 г пудра захар 10 г бурбонска ванилова захар 250 мл животинска сметана | за ганаша: 150 г шоколадови калети 50 г краве масло 90 мл животинска сметана |
за лешниковите трохи: 100 г печени лешници 40 г бисквити 20 г какао |
1 | За лешниковия блат:
Лешниците се смилат в блендер, като не трябва да стават на масло. | |
2 | В купа се разбъркват брашното и бакпулверът. | |
3 | Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. | |
4 | Маслото, захарта и жълтъците се разбиват добре, към тях се сипват брашното и лешниците, налива се млякото и се разбърква. | |
5 | Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с тестото. | |
6 | Сместа се изсипва във форма за печене с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. | |
7 | Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 20 минути. Охлажда се. | |
8 | За шоколадовия блат:
Брашното, содата и солта се разбъркват в купа. | |
9 | В друга купа се разбива маслото, добавя се захарта и пак се разбива. | |
10 | Едно по едно се чукват яйцата и отново се разбива. | |
11 | Какаото се разтваря в горещото кафе и се оставя, леко да се охлади. | |
12 | При постоянно бъркане се смесват масленият крем и сухите съставки. | |
13 | Налива се и кафето с какаото. | |
14 | Форма с подвижно дъно с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с какао. Тестото се изсипва във формата и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. | |
15 | След това се изважда и се охлажда. | |
16 | Двата блата се заравняват. | |
17 | За крема:
Крем сиренето се разбива с миксер, сипват се пудрата захар и ваниловата захар, и отново се разбива. | |
18 | Накрая се добавя фъстъченото масло и пак се разбива. | |
19 | Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава, и се разбърква внимателно в крема с помощта на шпатула. | |
20 | Тортата се подрежда, като се започва с тъмен блат, слага се крем и се заравнява. | |
21 | Отгоре – светлият блат и крем. Оставя се в хладилник поне за 6 часа. | |
22 | За ганаша:
Шоколадът се залива с гореща сметана, оставя се за 2 минути, след което се разбърква. | |
23 | Добавя се маслото и се разбърква отново. | |
24 | За трохите:
Лешниците се накълцват и се смесват със смлените бисквити. Разделят се на 2 части. В едната се сипва какаото и се разбърква. | |
25 | Тортата се изважда от формата, стените се намазват с крема. | |
26 | Поставя се върху решетка и се залива с ганаша. | |
27 | Декорира се с двата цвята трохи. | |
28 | Охлажда се и се нарязва. |
3. |
Изпрати
лично съобщение |
11.01.2018 Тортата е много хубава, само не знам защо ми се надуха блатовете х
| ![]() |
2. |
Изпрати
лично съобщение |
29.03.2017 Невероятна!
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
26.03.2017 Не е лоша, но очаквах повече.
|
Декември е, Коледа наближава, а ние вече усещаме истинския дух на празника, който толкова много...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...