Корсикански чийзкейк „Фиадоне“
Лора и Стоян
150 г брашно 4 ч. л. смляно кафе 1 ч. л. бакпулвер 1 ч. л. сол 150 г краве масло 130 г кафява захар 5 яйца 100 мл прясно мляко 200 г захар 2 ч. л. канела 100 г орехи | за крема: 350 мл животинска сметана 1 ванилия 1 с. л. мед |
1 | ![]() | Брашното, кафето, бакпулверът и солта се смесват. |
2 | ![]() | Маслото се оставя на стайна температура и се разбива с кафявата захар до получаване на крем. Добавят се жълтъците от яйцата, сухите съставки и млякото. |
3 | ![]() | Сместа се разпределя в 2 форми за кейк с махащо се дъно и диаметър 26 см, покрити с хартия за печене. |
4 | ![]() | Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Прибавя се канелата и се разпределят върху сместа във формите, като отгоре се поръсват с накълцаните орехи. |
5 | ![]() | Блатовете се пекат 30–40 минути на 170 градуса и се охлаждат. |
6 | ![]() | Сметаната се разбива с меда и ванилията. |
7 | ![]() | Единият блат се намазва с крема и отгоре се слага другият блат. Тортата се оставя в хладилник за 4 часа.
Съвет: Отделете с нож блата от стените на формата, докато е още топъл, защото когато изстине, спада и в средата се получава дупка. |
30. |
Изпрати
лично съобщение |
01.03.2021 Тортата е много вкусна!
| ![]() |
29. |
Изпрати
лично съобщение |
06.02.2018 Да, Ирена.
|
28. |
Изпрати
лично съобщение |
03.02.2018 Искам да попитам дали ще стане със заквасена сметана. защото момента разполагам с такава?
|
27. |
Изпрати
лично съобщение |
26.08.2016 Момчил, животинската сметана трябва да е много студена, когато я разбиваш и трябва да я разбиваш на много високи обороти. Успех.
|
26. |
Изпрати
лично съобщение |
03.08.2016 Имам въпрос относно сметаната, използвам животинска, но никога не ми става пухкава, най-много да стане гъста като боза, къде греша - в температурата, скоростта на разбиване?
|
Този Великден ще бъде по-вкусен, ароматен и здравословен, защото Лора и Стоян ще ни разкрият...
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...