Торта „Павлова“

Лека и въздушна, като прочутата балерина, чието име носи
Източник: Бон Апети
Дата: 18.08.2011
Торта „Павлова“
 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
1 щипка сол
250 г пудра захар (ванилова)
1 с. л. оцет
1 с. л. царевично нишесте

за крема и украсата:
500 мл сладкарска сметана
5 с. л. захар
1 ванилия
1 щипка джинджифил
пресни плодове по избор



Начин на приготвяне:
1
Торта „Павлова“

Белтъците (добре е да са на стайна температура) се разбиват на плътен сняг със солта, докато удвоят обема си. 


2
Торта „Павлова“ 2

Постепенно, лъжица по лъжица, се прибавя пудрата захар.


3
Торта „Павлова“ 3

След това се прибавят оцетът и нишестето и се разбърква внимателно с шпатула. 


4
Торта „Павлова“ 4

Дъното на тава се покрива с намазнена хартия за печенe и върху нея с шпатула се разпределя сместа така, че да се образува правилна кръгла форма с лека вдлъбнатина в средата (за крема и плодовете). Блатът се пече 1 час и 15 минути в предварително загрята на 120 градуса фурна (почти се суши), без да се отваря вратата на фурната. Ако започне да става кафеникав, значи фурната е силна.

 


5
Торта „Павлова“ 5

Сметаната се разбива на крем с 1 с. л. от захарта, ванилията и джинджифила. 


6
Торта „Павлова“ 6

Отделно се разбиват жълтъците от яйцата за блата с останалите 4 с. л. захар и се смесват с разбитата сметана. 

 


7
Торта „Павлова“ 7

Кремът се разстила внимателно върху изпечения блат.


8
Торта „Павлова“ 8

Тортата се покрива с нарязани пресни плодове – ягоди, киви, нектарини, кайсии, пъпеш и горски плодове. 

 


Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2020
Чудна! Аз също пропуснах джинджифила и украсих с ягоди и боровинки.
10.
Изпрати
лично съобщение

23.03.2019
Страхотна! Аз пропускам жълтъците и джинджифила в крема, тортата става още по-лека и приятна :)
9.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2017
Стана вкусна! Обаче блатът омекна много и не остана хрупкав и крехък като целувка след заливане с крема,може би сгреших някъде при изпълнението...
8.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2017
Супер!
7.
Изпрати
лично съобщение

29.06.2015
Много е добра!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


102 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: