Тортата на кралете

Традиционен френски сладкиш за 6 януари (Богоявление)
Източник: Бон Апети
Дата: 05.01.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г бутертесто (2 листа)
за пълнежа:
130 г бланширани белени бадеми
125 г светла кафява захар
125 краве масло
2 жълтъка
1 с. л. царевично нишесте
2 с. л. портокалов ликьор
1/2 с. л. пудра захар
1 бадемова есенция
1 щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Тортата на кралете

Маслото, оставено на стайна температура,  се разбива с миксер, докато стане пухкаво и побелее. В чопър се смилат бадемите и захарта. Прехвърлят се в купата при маслото. Сипват се и ликьорът, нишестето, есенцията и солта. Сместа се разбърква хубаво и се оставя в хладилник за кратко.

 

 


2
Тортата на кралете 2

Бутертестото се разточва върху набрашнен плот на тънко и от него се изрязват два кръга - един голям (диаметър 25 см) и един по-малък (22 см).

 


3
Тортата на кралете 3

Върху по-малкия се разпределя бадемовата плънка, като не се маже до края на ръба, а се оставят 2 см.

 


4
Тортата на кралете 4

Непокритата част се намазва с част от разбитите жълтъци. Отгоре се слага по-големия кръг тесто и се притиска с ръце хубаво, за да се залепи. Получава се нещо като шапка.

 

 


5
Тортата на кралете 5

Към останалите жълтъци се сипва пудрата захар и се разбърква. Десертът се намазва с тях. С нож се правят декоративни шарки.

 


6
Тортата на кралете 6

Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути. След това се охлажда и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

02.10.2013
За голямо разочарование резултата не ни хареса!
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Изглежда много вкусно, ще го пробвам да приготвя
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Надяваме се скоро този проблем да отпадне. Работим по въпроса!
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
наистина изглежда много вкусно. бих искала да го разпечатя, за да ми е по удобно като го правя, но не се получава. опитах и с друга рецепта. няма резултат. проблем със сайта ли има или... помогнете!!!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
много вкусен сладкиш.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Гоголова се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Margarita Ruslanova коментира рецептата Сусамови хлебчета
Мира се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Доматена супа с булгур
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: