Тортата на Кралицата майка

Тя е толкова съвършена , с балансиран вкус, изящна в композицията от продукти. Наричат я тортата на Кралицата майка. За нас тя е кралицата на тортите
Източник: Бон Апети
Дата: 27.12.2012
Тортата на Кралицата майка
 
Необходими продукти:
1 1/2 ч. ч. белени бадеми
200 г черен шоколад
3/4 ч. ч. захар
200 г краве масло
6 яйца
1 щипка сол
1 ч. л. сок от лимон
галета за поръсване

за глазурата:
250 г черен шоколад
1/2 ч. ч. животинска сметана
2 ч. л. инстантно кафе

за украсата:
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад


Начин на приготвяне:
1
Тортата на Кралицата майка

Бадемите се запичат в загрята на 180 градуса фурна. След това се охлаждат. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

 


2
Тортата на Кралицата майка 2

Форма с махащо се дъно (26 см) се покрива от всички страни с пергаментова хартия. Намазва се с масло и се поръсва с галета.

 


3
Тортата на Кралицата майка 3

Шоколадът се разтопява на водна баня.

 


4
Тортата на Кралицата майка 4

В чопър се слагат бадемите и 1/4 ч. ч. от захарта и се смила.

 


5
Тортата на Кралицата майка 5

В купа се разбива маслото, с миксер. Добавя се 1/4 ч. ч. захар и пак се разбива. Сипват се жълтъците, един по един, при постоянно разбиване.

 


6
Тортата на Кралицата майка 6

След това се добавя разтопеният шоколад, охладен до стайна температура.

 


7
Тортата на Кралицата майка 7

Сипват се смлените бадеми и останалата захар. Разбърква се до хомогенна смес, с шпатула.

 


8
Тортата на Кралицата майка 8

Белтъците се разбиват със солта и сокът от лимона. Прибавят се малко по малко към шоколадовата смес, като се разбърква с шпатула.

 


9
Тортата на Кралицата майка 9

Тестото се изсипва в подготвената форма. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 20 минути, след това се намалява на 175 градуса и се пече още 50 минути. Не бива да се препича. В средата трябва да е леко меко.

 


10
Тортата на Кралицата майка 10

След това се изважда от формата като и се покрива с мокра кърпа. Оставя се да се охлади за 50–60 минути. После се отвива и се оставя да се охлади напълно. Ако кейкът е по-висок в средата, се изравнява с нож и се обръща върху скара.

 


11
Тортата на Кралицата майка 11

В касерола се сипват сметаната, шоколадът и кафето за глазурата. След като шоколадът се разтопи, а кафето се разтвори, се дърпа от котлона.

 


12
Тортата на Кралицата майка 12

Оставя се сместа да се охлади малко и след това се залива блатът. Разстила се с шпатула. Оставя се да се охлади.

 


13
Тортата на Кралицата майка 13

За украсата се разтопяват белият и черният шоколад на водна баня и се сипват върху студен плот или силиконов килим.

 


14
Тортата на Кралицата майка 14

След като се охладят и стегнат, се изстъргват с нож или шпатула.

 


15
Тортата на Кралицата майка 15

С получените стърготини се украсява тортата.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2018
Изглежда красиво сигурно е и вкусна -но да ли става за диабетици
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Албена, за съжаление няма как да знаем особеностите на фурната ти и може да те подведем.
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
животинска сметана купувам от Била
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте, аз нямам фурна с вентилатор, а на газ. На колко градуса трябва да пека тортата. Благодаря.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Може ли да споделите, каква марка животинска сметана използвате. На нашият пазар в града ни се предлага основно растителна, а единствената животинска на "Президент" е под формата на крем. Това ме обърква...:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: