Тортата на шведската принцеса

Споделете вкуса на кралския двор
Източник: Бон Апети
Дата: 01.10.2021
Тортата на шведската принцеса
 
Необходими продукти:
за блата:
1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. картофено нишесте
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. л. бакпулвер
1 есенция ванилия

за ваниловия крем:
4 жълтъка
160 г захар
1 1/2 ч. ч. животинска сметана
2 с. л. царевично нишесте
1 есенция ванилия

за сиропиране на блатовете:
300 г малинов конфитюр
сокът от 1 портокал

за гарниране:
3 ч. ч. животинска сметана
400 г бадемов марципан
3 с. л. захар
30 г черен шоколад
1/4 ч. л. зелена сладкарска боя
1 с. л. вода за боята
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Тортата на шведската принцеса

Яйцата и захарта се разбиват с кухненски робот или миксер, докато побелеят (около 10 минути).

 

 


2
Тортата на шведската принцеса 2

Към тях се прибавят картофеното нишесте, брашното, бакпулвера и есенцията ванилия. Разбърква се много добре, но без миксер, за да не спаднат яйцата.

 


3
Тортата на шведската принцеса 3

Сместа се изсипва в кръгла форма с регулиращи се стени (диаметър 23 см) поставена в тава за печене, на дъното на която има пергаментова хартия.

 


4
Тортата на шведската принцеса 4

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути. След това се охлажда върху решетка, за да не се овлажни.

 


5
Тортата на шведската принцеса 5

През това време се подготвя кремът. Сметаната се кипва със захарта.

 


6
Тортата на шведската принцеса 6

В купа се смесват жълтъците и царевичното нишесте. Горещата сметана се налива постепенно към жълтъците, за да се темперира, като се бъка с бъркалка. След това всичко се връща на котлона и се готви, докато се получи гладък, плътен крем. Прехвърля се в чиста купа, ароматизира се с ванилията. Охлажда се и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора.

 


7
Тортата на шведската принцеса 7

Малиновия конфитюр се слага в касерола, загрява се заедно със сокът от портокала и се бърка докато се разтвори напълно. Прецежда се.

 


8
Тортата на шведската принцеса 8

Охладените блатове се разрязват натри.

 


9
Тортата на шведската принцеса 9

Сметаната се разбива на пухкава пяна със захарта.

 


10
Тортата на шведската принцеса 10

Първият блат се поставя във форма, за да е по-лесно оформянето. Намазва се с част от малиновата смес, а после с 1/2 от ваниловия крем

 


11
Тортата на шведската принцеса 11

Поставя се вторият блат, малинов сироп, останалия ванилов крем, 1/2 от сметаната.

 


12
Тортата на шведската принцеса 12

Слага се последният блат, малинов сироп, останалата сметана, като с нея се зафилват и стените на тортата. Прибира се в хладилник за 4 часа.

 


13
Тортата на шведската принцеса 13

Марципанът се смесва със зелена сладкарска боя, разтворена във водата. Разточва се между два листа пергаментова хартия, докато стане с дебелина 0,5 см.

 


14
Тортата на шведската принцеса 14

Тортата се покрива със зеления марципан. В основата се връзва с панделка, като шапка.

 


15
Тортата на шведската принцеса 15

Отгоре се правят шарки с разтопения в микровълнова фурна черен шоколад. Поръсва се с пудра захар. Тортата се съхранява в хладилник.


Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

13.06.2017
Перфектна! Красива и вкусна.
8.
Изпрати
лично съобщение

29.01.2016
Принцеса торта!!!Много красива стана,дано да е и много вкусна още не сме я опитали
7.
Изпрати
лично съобщение

24.02.2014
На мен не ми се втечни .. Една от най-вкусните торти :)
6.
Изпрати
лично съобщение

18.12.2013
Мариана, нашата не се втечни. Стана супер :) Но може при рязането на парчетата леко да се деформира.
5.
Изпрати
лично съобщение

14.12.2013
Как се \"държи\" марципановото покритие върху сметанов крем? Не се ли втечнява? Благодаря предварително за отговора! Хубав ден!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: