Грис халва с ананас
Лора и Стоян
за блата: 100 г брашно 120 г краве масло 50 г какао 1/2 ч. л. бакпулвер 150 г захар 2 яйца 1 щипка сол | за ягодовия мус: 500 г ягоди 175 г крем сирене 130 г захар 250 мл животинска сметана 1 пакетче бурбонска ванилова захар (10 г) 1 1/2 пакетче желатин | за белия шоколадов мус: 300 г бял шоколад 250 мл животинска сметана 1/2 пакетче желатин 1 с. л. захар | за декорация: 200 г ягоди 50 г черен шоколад |
1 | ![]() | Блатът се приготвя като маслото се разбива със захарта, докато побелее. |
2 | ![]() | Чукват се яйцата и отново се разбива. |
3 | ![]() | Прибавят се брашното, какаото, бакпулверът и солта и продължава да се разбива. |
4 | ![]() | Сместа се изсипва в застлана с пергаментова хартия форма за торта с диаметър 24 см и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 20 минути, след което се оставя да се охлади. |
5 | ![]() | Ягодовият мус се приготвя като почистените ягоди се нарязват на четвъртинки, поръсват се със захарта (1 с. л. захар се заделя за сметаната) и се оставят да престоят така около 30 минути. |
6 | ![]() | След това се пасират и се прецеждат. |
7 | ![]() | Желатинът се накисва с малко студена вода, оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко в микровълнова фурна. |
8 | ![]() | Сметаната се разбива на твърда пяна със заделената захар. |
9 | ![]() | Крем сиренето се овкусява с бурбонската ванилова захар. |
10 | ![]() | След това се смесва с ягодовото пюре. |
11 | ![]() | Добавя се сметаната. |
12 | ![]() | Накрая се слага желатинът, като предварително се темперира с част от сместа, за да не стане на бучки. |
13 | ![]() | Ягодовият мус се разпределя върху какаовия блат и се прибира в хладилник, за да стегне. |
14 | ![]() | Белият шоколадов мус се приготвя като желатинът се накисва в малко студена вода и когато набъбне, се загрява за кратко в микровълнова фурна. Шоколадът се разтопява, а сметаната се разбива със захарта, на твърда пяна. |
15 | ![]() | Шоколадът се смесва с желатина и сметаната. |
16 | ![]() | Белият мус се сипва върху ягодовия и се оставя в хладилник за 4–5 часа. |
17 | ![]() | Черният шоколад за декорацията се разтопява и се сипва в тава. Оставя се да стегне и от него се оформят едри стърготини за украса. Готовата торта се декорира с шоколадовите стърготини и пресните ягоди.
Съвет: За да не остане сух, по желание блатът за тортата може да се сиропира с кафе, портокалов сок или с друг сироп по избор. |
31. |
Изпрати
лично съобщение |
02.05.2020 Тортата е прекрасна. Отне ми повече време да я приготвя, но си заслужава.
| ![]() |
30. |
Изпрати
лично съобщение |
16.04.2020 Страхотна торта, изяде се почти веднага и след два дни я направих пак :))
| ![]() |
29. |
Изпрати
лично съобщение |
04.10.2019 Направих я за рождения си ден тази година като отгоре я декорирах с цветя и горски плодове. Много лесна за приготвяне, лека и приятна на вкус торта ! Препоръчвам !
|
28. |
Изпрати
лично съобщение |
09.06.2019 Уникална торта. Направих я за 30-тият ми рожден ден и се изяде за 2 дни
|
27. |
Изпрати
лично съобщение |
25.05.2019 Дори недочаха да я снимам, пред да я нападнат. Много вкусна торта, като всичко друго приготвено от тук.
|
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...
В дните, в които трябва да сме отговорни и да останем вкъщи, Лора и Стоян...