Трицветна торта

С шоколадов блат и два вида мус
Източник: Бон Апети
Дата: 22.05.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
100 г брашно
120 г краве масло
50 г какао
1/2 ч. л. бакпулвер
150 г захар
2 яйца
1 щипка сол

за ягодовия мус:
500 г ягоди
175 г крем сирене
130 г захар
250 мл животинска сметана
1 пакетче бурбонска ванилова захар (10 г)
1 1/2 пакетче желатин

за белия шоколадов мус:
300 г бял шоколад
250 мл животинска сметана
1/2 пакетче желатин
1 с. л. захар

за декорация:
200 г ягоди
50 г черен шоколад

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Трицветна торта
Блатът се приготвя като маслото се разбива със захарта, докато побелее.
2
Трицветна торта 2
Чукват се яйцата и отново се разбива.
3
Трицветна торта 3
Прибавят се брашното, какаото, бакпулверът и солта и продължава да се разбива.
4
Трицветна торта 4
Сместа се изсипва в застлана с пергаментова хартия форма за торта с диаметър 24 см и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 20 минути, след което се оставя да се охлади.
5
Трицветна торта 5
Ягодовият мус се приготвя като почистените ягоди се нарязват на четвъртинки, поръсват се със захарта (1 с. л. захар се заделя за сметаната) и се оставят да престоят така около 30 минути.
6
Трицветна торта 6
След това се пасират и се прецеждат.
7
Трицветна торта 7
Желатинът се накисва с малко студена вода, оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко в микровълнова фурна.
8
Трицветна торта 8
Сметаната се разбива на твърда пяна със заделената захар.
9
Трицветна торта 9
Крем сиренето се овкусява с бурбонската ванилова захар.
10
Трицветна торта 10
След това се смесва с ягодовото пюре.
11
Трицветна торта 11
Добавя се сметаната.
12
Трицветна торта 12
Накрая се слага желатинът, като предварително се темперира с част от сместа, за да не стане на бучки.
13
Трицветна торта 13
Ягодовият мус се разпределя върху какаовия блат и се прибира в хладилник, за да стегне.
14
Трицветна торта 14
Белият шоколадов мус се приготвя като желатинът се накисва в малко студена вода и когато набъбне, се загрява за кратко в микровълнова фурна. Шоколадът се разтопява, а сметаната се разбива със захарта, на твърда пяна.
15
Трицветна торта 15
Шоколадът се смесва с желатина и сметаната.
16
Трицветна торта 16
Белият мус се сипва върху ягодовия и се оставя в хладилник за 4–5 часа.
17
Трицветна торта 17
Черният шоколад за декорацията се разтопява и се сипва в тава. Оставя се да стегне и от него се оформят едри стърготини за украса. Готовата торта се декорира с шоколадовите стърготини и пресните ягоди.

Съвет:
За да не остане сух, по желание блатът за тортата може да се сиропира с кафе, портокалов сок или с друг сироп по избор.

Подобни рецепти:
Коментари (32)
32.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2021
Не можах да намеря чисто бял шоколад и горният блат стана кафеникакъв, но това не промени вкуса - следващият път ще е като по учебник:)
31.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2020
Тортата е прекрасна. Отне ми повече време да я приготвя, но си заслужава.
30.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2020
Страхотна торта, изяде се почти веднага и след два дни я направих пак :))
29.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2019
Направих я за рождения си ден тази година като отгоре я декорирах с цветя и горски плодове. Много лесна за приготвяне, лека и приятна на вкус торта ! Препоръчвам !
28.
Изпрати
лично съобщение

09.06.2019
Уникална торта. Направих я за 30-тият ми рожден ден и се изяде за 2 дни
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



154 ДУШИ ОНЛАЙН
Emilia Nedelcheva се регистрира в сайта.
Жанет Желязкова се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: