Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета

Един истински шедьовър на постната кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 07.04.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 големи зелени тиквички (цукини)
3 бр. калифорнийски чушки (жълта, зелена и червена)
2 стръка босилек

за соса:
150 г чери домати
60 г сушени домати
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 стръка пресен босилек
70 мл зехтин „Екстра върджин”
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус

за кюфтетата:
1 кг печурки
2 с. л. зехтин
2 ч. л. бял тахан
2 ч. л. риган
100 г орехи
1 скилидка чесън
1 с. л. тъмен соев сос
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета
Сушените домати за соса се накисват в топла вода за 30 минути, отцеждат се и се нарязват.
2
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета 2
В блендер се смилат чесънът, лукът, чери доматите, сушените домати, лимоновият сок, босилекът, зехтинът и солта. Наливат се около 50 мл студена вода, отново се смила и сосът се оставя настрана.
3
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета 3
Печурките за кюфтетата се белят, нарязват се на четири и се слагат в тава, покрита с пергаментова хартия. Поливат се със зехтин, подправят се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.
4
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета 4
След това се смилат с тахана, соевия сос, орехите, чесъна, ригана и сол на вкус.
5
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета 5
От сместа се оформят малки кюфтенца.
6
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета 6
Тиквичките се нарязват на тънки ленти с белачка, а след това на ивички, като спагети. Бланшират се за 5-10 секунди в кипяща подсолена вода, охлаждат се в купа със студена вода и лед и се отцеждат. Чушките се нарязват на кубчета.
7
Вегетарианска „паста“ с гъбени кюфтета 7
Тиквичките се разпределят в чинии и се поливат с доматения сос. Слагат се кюфтетата и нарязаните чушки и се украсява с листенца босилек. По желание се полива със зехтин.

Съвети:
Ако сместа за кюфтетата е прекалено лепкава, се добавят още орехи.
Готовите кюфтенца може да се овалят в смлени орехи. Готовото ястие може да се поръси с пармезан.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.04.2014
Невероятно ястие - вкусно и лесно за приготвяне!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: