Ябълков пай със солен карамел

Прекрасен плодов десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 22.04.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
400 г брашно (+ за поръсване)
220 г краве масло (студено)
50 г кафява захар „Мусквадо“
2 яйца

за плънката:
4 зелени ябълки
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. сух джинджифил
40 г захар
30 г стафиди
2 с. л. галета

за соления карамелен сос:
170 г захар
100 мл животинска сметана
90 г краве масло
1 ч. л. морска сол


Начин на приготвяне:
1
Ябълков пай със солен карамел
Тестото се приготвя като брашното и маслото се претриват с пръсти, докато се получат трохи.
2
Ябълков пай със солен карамел 2
Добавят се захарта и яйцата, и се разбърква.
3
Ябълков пай със солен карамел 3
Тестото се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник, за да стегне.
4
Ябълков пай със солен карамел 4
Захарта за соса се карамелизира и щом придобие желания цвят, към нея се налива сметаната.
5
Ябълков пай със солен карамел 5
Когато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти, се прибавя солта, леко счукана в хаванче.
6
Ябълков пай със солен карамел 6
Съдът се дърпа от котлона и се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади.
7
Ябълков пай със солен карамел 7
Ябълките за плънката се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват с канелата, джинджифила и захарта. Добавят се стафидите и галетата, и се разбърква.
8
Ябълков пай със солен карамел 8
Студеното тесто се разточва върху набрашнен плот на кора, с която се покриват дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 22 см).

9
Ябълков пай със солен карамел 9
Излишното тесто се изрязва, разточва се на кора и се слага в хладилник.
10
Ябълков пай със солен карамел 10
Плънката се сипва във формата върху тестената кора и се заравнява.
11
Ябълков пай със солен карамел 11
Върху нея се налива сосът.
12
Ябълков пай със солен карамел 12
От останалото тесто с помощта на форма се изрязват звезди, с които се покрива плънката. По желание паят може да се намаже с жълтък и да се поръси със захар.
13
Ябълков пай със солен карамел 13
Пече се около 40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

29.11.2017
Страхотна вкусотия!
3.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2016
Страхотно се получи! Благодаря Ви!
2.
Изпрати
лично съобщение

19.08.2016
Като за първи пай ми се получи много добре!
1.
Изпрати
лично съобщение

23.07.2016
Супер рецепта, единственото различно, което направих, бе да изпека блата за 15 минути, като го покрих с 1 пакет боб, за да не се надигне. Иначе за моята плитка 27 см форма използвах 3 ябълки и ми остана дори малко. Съветвам да сложите повече джинджифил и канела от рецептата, ако обичате по-агресивните вкусове. Бон Апети, благодаря за страхотната рецепта
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: