Яйчено къри с леща

Източник: Бон Апети
Дата: 05.01.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200-250 г леща
20-25 г кокосови стърготини
4 яйца
2 скилидки чесън
1 суха чушка
1 глава лук
1/4 буркан стерилизирани домати
1 резен джинджифил (1 ч. л. сух)
4-5 стръка магданоз
8-10 с. л. олио
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. сминдух
1 ч. л. куркума
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. семе от кориандър
1/2 ч. л. копърово семе
сокът от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:
1
Яйчено къри с леща
Лещата се залива с 800 мл вода и се сварява, след което се отцежда. Копърът, кориандърът и кимионът се запичат на сух тиган за 1-2 минути, след това се стриват в хаванче. В същия тиган се запича сухата чушка.
2
Яйчено къри с леща 2
Кокосовите стърготини се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят да се охладят. Лукът, чесънът и джинджифилът се смилат, като се налива 1 с. л. олио. Добавят се стритите на прах подправки. Налива се още 1 с. л. олио и се мели.
3
Яйчено къри с леща 3
Доматите се пасират. Смлените зеленчуци се запържват в предварително загрятото олио, като се поръсват с куркума. След 2 минути се наливат пасираните домати, след още 1 минута - 1 ч. ч. гореща вода. Натрошава се печената чушка и се оставя да къкри 10 минути на тих огън.
4
Яйчено къри с леща 4
След това се добавя сварената леща, посолява се и се поръсва със сминдух. Налива се прецедената от кокосовите стърготини вода. Щом кипне, се подкиселява с лимонов сок.
5
Яйчено къри с леща 5
Сместа се разпределя в малки купички и във всяка се оформя "гнездо", в което се счупва по 1 яйце. Поставят се на горно печене в предварително нагрята на 200-220 градуса фурна, докато яйцата се забулят. При сервиране се поръсват с наситнен магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

21.07.2017
Много се хареса удома.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: