Залцбургски галушки

Един от най-изтънчените десерти на австрийската кухя
Източник: Бон Апети
Дата: 12.11.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
7 яйца
70 г захар
20 г ванилова захар
200 мл прясно мляко
50 г краве масло
1 щипка сол
кората от 1/2 лимон
1 с. л. брашно
1 с. л. царевично нишесте
пудра захар за поръсване

за соса от малини:
500 г малини (замразени)
250 г захар
кората и сокът от 1 портокал
400 мл вода



Начин на приготвяне:
1
Залцбургски галушки

Всички продукти за соса се сипват в касерола.

 


2
Залцбургски галушки 2

Когато сместа кипне, силата на огъня се намалява. Готви се, докато се сгъсти – около 35 минути.  

 


3
Залцбургски галушки 3

Млякото и ваниловата захар се слагат в керамична тавичка и отгре се разпределя маслото, нарязано на парченца. Съдът се слага в загрята на 250 градуса фурна, на средно ниво на решетката. Оставя се маслото да се разтопи, като млякото не трябва да кипва.

 


4
Залцбургски галушки 4

Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват с миксер със солта и половината от захарта. Щом се получи сняг, се добавя и останалата захар и пак се разбива.

 


5
Залцбургски галушки 5

В купа се разбиват с телена бъркалка  жълтъците и настърганата лимонова кора. В друга купа се смесват брашното и нишестето.

 


6
Залцбургски галушки 6

Жълтъците се сипват при белтъците, бърка се с бъркалка и отгоре се изсипва и брашнената смес. Внимателно се разбърква, защото сместа трябва да остане въздушна.

 


7
Залцбургски галушки 7

В тавичката с млякото, с помощта на голяма лъжица, се оформят три хълма, които плътно трябва да покриват млякото.

 


8
Залцбургски галушки 8

Тавичката се връща във фурната, температурата се редуцира дo 225 градуса. Пече се 10–12 минути, без да се отваря вратата.

 

 


9
Залцбургски галушки 9

Десертът се поръсва с пудра захар, разрязва се и се сервира със соса от малини.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2014
Невероятен, пухкав, яйчен десерт. Гарнирах го с домашно сладко от малини, което си бях направила лятото.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
гледах преди малкопредаването и този сладкиш ме впечатли много!С удоволстви ще го пробвам!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: