Чешки колачета

Дата: 10.11.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
1 яйце
250 мл прясно мляко
70 г захар
80 г краве масло
35 г жива мая
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон
брашно за размесване
за плънката от рикота:
250 г сирене „Рикота”
1 яйце
3 с. л. пудра захар
50 мл животинска сметана
1 с. л. амарето
за плънката от круши:
2 круши
1 1/2 ч. ч. захар
50 мл животинска сметана
10 г пектин
сокът и кората от 1 портокал
2 с. л. сок от лимон
за плънката от ябълки:
5 бр. червени ябълки (твърди и леко кисели)
1/2 ч. ч. захар
250 мл ябълков сайдер
2 с. л. сок от лимон
за плънката от мак:
100 г маково семе
50 г захар
100 мл животинска сметана
за гарниране:
стафиди
 

Начин на приготвяне:
1
Чешки колачета
Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 1 с. л. от захарта. Оставя се да шупне.

 


2
Чешки колачета 2
Брашното се пресява и към него се прибавя настърганата кора от лимона. Слагат се захарта, яйцето и солта. Сипват се шупналата мая и разтопеното масло и се разбърква с лъжица в купата, докато сместа се уплътни.

 

 


3
Чешки колачета 3
После се прехвърля върху набрашнен плот и се замесва меко и еластично тесто. Поставя се в набрашнена купа, поръсва се брашно, покрива се фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

 


4
Чешки колачета 4
Разделя се на топки по 60 г. Те се подреждат в 2 тави, покрити с хартия за печене и се сплескват леко.

 


5
Чешки колачета 5
За плънката от рикота, всички продукти се слагат в купа и се разбърква със силиконова шпатула до хомогенизиране.  

 


6
Чешки колачета 6
Крушите за плънката се обелват, почистват се и се пюрират в блендер.

 

 


7
Чешки колачета 7
В касерола се смесват пюрето от круши, сметаната, лимоновият сок, настърганата кората от портокала и сокът му, и пектинът. Кипва се на силен огън. Добавя се захарта и щом сместа се сгъсти, се дърпа от котлона.

 


8
Чешки колачета 8
За плънката от ябълките, плодовете се обелват и се нарязват на кубчета. Слагат се в касерола заедно със сайдера и лимона и се готвят на слаб огън за 20 минути или докато ябълките омекнат.

 

 


9
Чешки колачета 9
Пасира се и се добавя захарта. Връща се на котлона и се готви на слаб огън, докато пюрето се сгъсти. Дърпа се от огъня и се оставят да се охлади.

 

 


10
Чешки колачета 10
За плънката от мак, семена се смесват със захарта и сметаната в касерола. Готви се на слаб огън 10 минути. След това се охлажда.

 

 


11
Чешки колачета 11
Върху колачетата се слага от различните плънки по желание, могат и да се комбинират. Слагат се и стафиди.  

 


12
Чешки колачета 12
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто кафяв цвят, за 15 минути.

 

 



Съвети: Ако ви остане от плънките, можете да ги използвате за намазване върху всякакви тестени закуски.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ivka публикува рецептата Домашно приготвена пица
Красито Петрова се регистрира в сайта.
Мария публикува рецептата Ябълков сладкиш „Роза“
Megy Dobreva се регистрира в сайта.
Албена Тодорова публикува рецептата Бисквитена торта
Албена Тодорова публикува рецептата Кокосови бонбони
Кристина Димитрова публикува рецептата Хляб
Албена Тодорова публикува рецептата Плодова салата
Jorj Lubenov коментира рецептата Салата „Лионез“
Антония коментира рецептата Печен карфиол
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта