Зимен галет с ябълки и дюли

Ароматен и много вкусен
Източник: Бон Апети
Дата: 18.01.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
280 г брашно (+ за разточване)
220 г краве масло (студено)
80 г захар
1 пакетче ванилова захар

за пълнежа:
2 сладко-кисели ябълки
2 дюли
100 г захар
1 с.л. мед
40 г филирани бадеми
30 г захаросан джинджифил
50 г краве масло
30 мл бренди
1/2 ч. л. канела
30 г обикновени бисквити



Начин на приготвяне:
1
Зимен галет с ябълки и дюли
Брашното, захарта и ваниловата захар се разбъркват в купа. Добавя се нарязаното на кубчета студено масло и се претрива с пръсти, така че да се получат трохи. При необходимост се наливат 3–4 с. л. студена вода и отново се претрива с пръсти.
2
Зимен галет с ябълки и дюли 2
Тестото се разточва между два листа пергаментова хартия на кора, дебела 1 см. и се прибира в хладилник, за да стегне.
3
Зимен галет с ябълки и дюли 3
Дюлите се почистват и нарязват на кубчета. Готвят се около 10-15 минути в тиган под капак заедно със 100 мл вода и маслото.
4
Зимен галет с ябълки и дюли 4
След това към тях се прибавят нарязаните ябълки, захарта, медът, брендито, канелата и накълцаният захаросан джинджифил.
5
Зимен галет с ябълки и дюли 5
Щом плодовете омекнат плънката се маха от котлона и се оставя леко да се охлади. Ако не е достатъчно гъста се добавят 1 - 2 супени лъжици смлени бисквити и се разбърква.
6
Зимен галет с ябълки и дюли 6
Тестото се изважда от хладилника, слага се в тава за печене, горният лист пергаментова хартия се отстранява и плънката се разпределя в средата, така че да остане разстояние до ръба.
7
Зимен галет с ябълки и дюли 7
Кората тесто се прегъва навътре, така че да покрие част от плънката.
8
Зимен галет с ябълки и дюли 8
Поръсва се с филирани бадеми и се пече във фурна, предварително загрята на на 180 градуса за 30 - 40 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2023
Фантастичен галет!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: