Известен е още от дълбока древност, а полезните му свойства са били познати на римляните и арабите. Популярният му средиземноморски аромат се съчетава изключително добре с типични за местната кухня продукти като маслини, домати, чесън и др.
В готварството се използва при трудносмилаеми ястия
от месо, риби, дивеч, карантия. Прибавя се към салати от картофи, моркови и зеле. За маринати и някои супи се употребява в съчетание с дафинов лист, черен пипер, хвойна, лук, чесън. Тъй като ароматът му е много силен, не се комбинира с по-деликатни подправки, като естрагон и босилек.
Уханието му напомня на еквалипт или камфор
За разлика от повечето билки, розмаринът се слага още в самото начало в ястието. В средиземноморските страни слагат цели клонки в задушените ястия, сосовете или при зеленчуците и ги вадят, преди да сервират.
Ромаринът парфюмира успешно
всякакви тъмни меса, задушени във вино – например агнешко, а също и свинско. Свежата билка подчертава характера и на нежното бяло месо, на печената риба на фурна или на грил.
От зеленчуците най-много си подхожда
с домати, но също и с тиквички, патладжани и горски гъби.
Розмаринът е една от малкото билки,
която безпроблемно може да овкусява, както ястия и супи, така и десерти. Интензивният му вкус си подхожда с плодове – особено с ябълки, кайсии и круши. Придава изискан завършек дори и на шоколадови десерти.
Обича слънчевите места и леко песъчливите почви.
На височина достига от 50 см до 2 метра. Не е любител на продължителната влага. Може лесно и безпроблемно да се отглежда в саксия, като след превинаване на късното лято трябва да се полива пестеливо и да не се режат много клонки. Подрязва се през късната зима, за да може храстът да се сгъсти.
Ароматът му става много по-интензивен, когато е сушен.
Трябва да се използва внимателно при овкусяване на ястията – миризмата му е интензивна и умее да задушава всички други аромати.
Сухият розмарин се съхранява
на тъмно място, добре затворен. Издържа максимум година така.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...