Смачкани картофи

Поднасяме ги с ароматен дип от сметана и спанак
Източник: Бон Апети
Дата: 04.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г дребни пресни картофи
80 мл зехтин „Екстра върджин“
2 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус

за спаначения дип:
100 г спанак (почистен)
300 г заквасена сметана
4 скилидки чесън
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Смачкани картофи

Картофите се сваряват на пара до готовност – около 20 минути. Тавата, в която ще се пекат се намазва с половината от зехтина, отгоре се поставят сварените картофи, притискат с преса или с вилица, така че да се смачкат добре.

 


2
Смачкани картофи 2

Розмаринът се наситнява и се поръсва върху картофите. Овкусяват се със сол и черен пипер, поливат се с останалия зехтин и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, докато станат златисти на цвят – 35 минути.

 


3
Смачкани картофи 3

Спанакът се измива и се попарва. Залива се със студена вода, отцежда се и се нарязва наситно. Чесънът също се наситнява. Смесват се и към тях се прибавят сметаната и зехтинът. Овкусява се със сол и черен пипер.

 

 


4
Смачкани картофи 4

Картофките се поднасят с дипа.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

09.05.2023
И без дипа съчо са чудесни :)
4.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2019
Великолепни!!!
3.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2013
Станаха чудесни, но количеството на сметаната разделих с цедено мляко и спанака ми бе комбинация с мангола,която е с по-финни листенца.
2.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2013
Позволих си да заместя спаначения дип с проста салата снежанка, която правих миналата вечер. Смея да кажа, че се получи добре
1.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2013
Ужасно вкусни!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: