Спаначен терин с шунка и сирене

Превъзходно леко предястие, подходящо за пролетта
Източник: Бон Апети
Дата: 11.03.2024
Спаначен терин с шунка и сирене
 
Необходими продукти:
4 яйца (размер L)
150 мл обезмаслено прясно мляко
2 с. л. пълнозърнесто брашно
300 г пресен спанак
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
600 г сирене „Котидж”
200 г печена шунка
3 стръка магданоз
3 стръка мащерка
1 стрък пресен лук
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Спаначен терин с шунка и сирене

Спанакът се почиства и се бланшира в подсолена вода,  докато омекне. Отцежда се.

 


2
Спаначен терин с шунка и сирене 2

В купата се смилат жълтъците на яйцата, млякото, брашното, индийското орехче, спанака, сол и черен пипер.

 


3
Спаначен терин с шунка и сирене 3

Белтъците се разбиват на сняг. Прибавят се постепенно към зелената смес, като се бърка внимателно с шпатула.

 


4
Спаначен терин с шунка и сирене 4

Тестото се разпределя равномерно в тава, покрита с пергаментова хартия. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути, после се охлажда.

 


5
Спаначен терин с шунка и сирене 5

Всички продукти за плънката без шунката се смилат в кухненски робот.

 


6
Спаначен терин с шунка и сирене 6

Охладеният блат се нарязва на ленти с широчината на форма терин.

 


7
Спаначен терин с шунка и сирене 7

Във форма терин се слага фолио за свежо съхранение, така че да излиза и от стените. На дъното се поставя парче блат. Отгоре се намазва с половината смес.

 


8
Спаначен терин с шунка и сирене 8

Слагат се по две-три парчета шунка, след това пак блат, останалата смес, парчета шунка и се завършва с блат. Покрива се с фолиото, за да не изсъхва и се оставя се в хладилник за поне 30 минути.

 


9
Спаначен терин с шунка и сирене 9

След това се изважда от формата, нарязва се и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

07.10.2019
Вкусно
4.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2017
Много приятно нещо!
3.
Изпрати
лично съобщение

28.01.2014
много леко ястие. спаначения блат става много вкусен, а в комбинация с всичко останало и чаша бяло вино коментарът е излишен ...
2.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2013
много вкусна рецепта
1.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2014
Много добра рецепта
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: