Коренът на думата „халва“ произхожда от арабската дума за сладко. Халвата е емблематичен десерт за арабския свят. Приготвя се с грис и масло, като в страните от Близкия изток облагородяват рецептата със сусам, а в Средиземноморието – с шамфъстък. В блокчето халва освен ядки има и сушени плодове (фурми, стафиди) и много ароматни подправки – кардамон, индийско орехче и/или розова вода.
Родината на халвата е в Индия, Иран и Централна Азия, от там се разпространява в Югозападна Азия, Югоизточна Европа, Източна и Централна Европа.
В различните държави халвата се приготвя по различен начин, но като цяло принципът е един и същ: използва се мус от семки с високо съдържание на мазнини, захар или мед, а за по-богат вкус и аромат могат да се добавят ванилия, какао или ядки.
Някои регионалните особености:
• В Иран, Турция, а и у нас, мусът се приготвя от тахан (паста от смлени сусамови семена). В Турция, а и у нас много популярна е и грис халвата.
• Румънците и руснаците използват мус от слънчогледови семки.
• Гърците пък приготвят халвата с грис от твърда пшеница.
• Индийците наричат „халва“ всеки сладкиш, приготвен от гъста паста, която може да е направена от моркови, нахут или например джинджифил.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...