Карамелена грис халва с крем и плодове

Сладка комбинация
Източник: Бон Апети
Дата: 07.01.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г пшеничен грис
170 г захар
125 г краве масло
550 мл прясно мляко
1/2 ч. л. канела
кокосови стърготини за поръсване

за крема:
400 г крем сирене
80 г пудра захар
2 портокала
1 пакетче бурбонска ванилова захар

за соса:
400 мл десертно вино
80 г плодове от ошав
80 г захар
2 с. л. мед
2 с. л. лимонов сок


Начин на приготвяне:
1
Карамелена грис халва с крем и плодове
100 г от захарта се карамелизират на умерен огън.
2
Карамелена грис халва с крем и плодове 2
Прибавят се млякото, останалата захар и канелата, и сместа се оставя на котлона, докато захарта се разтвори.
3
Карамелена грис халва с крем и плодове 3
Грисът се запържва в маслото, до златисто. Към него се налива карамеленото мляко, готви се около 5 минути и съдът се дърпа от котлона.
4
Карамелена грис халва с крем и плодове 4
Прехвърля се в намазана с масло тава, заравнява се и се оставя да се охлади добре – поне 4 часа.
5
Карамелена грис халва с крем и плодове 5
Сушените плодове за соса се заливат с гореща вода, за да омекнат.
6
Карамелена грис халва с крем и плодове 6
След това се накълцват и се слагат в касерола, заедно с 200 мл от водата, в която са киснали, виното, меда, захарта и лимоновия сок. Готви се на слаб огън, докато течността се редуцира – около 40 минути. Охлажда се.
7
Карамелена грис халва с крем и плодове 7
За крема се смесват крем сиренето, пресятата пудра захар, настърганата кора от 1 портокал, ваниловата захар и сокът от двата цитруса.
8
Карамелена грис халва с крем и плодове 8
Кремът се разпределя върху грис халвата.
9
Карамелена грис халва с крем и плодове 9
Десертът се поръсва със запечени кокосови стърготини.
10
Карамелена грис халва с крем и плодове 10
Сервира се със сос от ошав.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

20.01.2016
Много вкусен десерт,чудесен е!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


252 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: