Дзукото с тиква и шоколад

Впечатляващ десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 30.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
180 г брашно
150 г захар
125 мл прясно мляко
80 мл олио
2 яйца
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 ванилия

за крема:
500 мл сметана за разбиване
500 г печена тиква (с кората)
180 г захар
150 г черен шоколад
4 яйца
30 мл тъмен ром
1 ванилия
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/2 ч. л. канела

за украса:
сладко от мляко „Дулсе де лече“


Начин на приготвяне:
1
Дзукото с тиква и шоколад
Яйцата и захарта за блата се разбиват добре с миксер.
2
Дзукото с тиква и шоколад 2
Наливат се смесените прясно мляко и олио.
3
Дзукото с тиква и шоколад 3
Прибавя се брашното и се разбива.
4
Дзукото с тиква и шоколад 4
Сипват се ванилията и бакпулверът, и се разбърква добре.
5
Дзукото с тиква и шоколад 5
Сместа се прехвърля в квадратна форма (с размер 26 см), покрита с пергаментова хартия. Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), до готовност – 20 минути. Охлажда се.
6
Дзукото с тиква и шоколад 6
Готовият блат се реже на тънки парчета.
7
Дзукото с тиква и шоколад 7
Яйцата за крема се разделят на жълтъци и белтъци. Към жълтъците се добавят 100 г захар, разбиват се на водна баня, докато захарта се разтвори и сместа се сгъсти и побелее.
8
Дзукото с тиква и шоколад 8
Шоколадът се разтопява на водна баня.
9
Дзукото с тиква и шоколад 9
Тиквата се пюрира и се смесва с ванилията и тъмния ром.
10
Дзукото с тиква и шоколад 10
Сметаната (трябва да е студена) се разбива, докато стане пухкава, и се прибира в хладилник.
11
Дзукото с тиква и шоколад 11
Белтъците се разбиват на пяна, добавя се останалата захар (80 г) и се разбиват, докато станат на сняг.
12
Дзукото с тиква и шоколад 12
Кремът с жълтъци (леко охладен) се смесва със сметаната и белтъците, разбърква се внимателно. Сместа се разделя на две равни части.
13
Дзукото с тиква и шоколад 13
Към едната се слагат шоколадът с джинджифила и канелата.
14
Дзукото с тиква и шоколад 14
А към другата част от сместа се добавя пюрето от тиква.
15
Дзукото с тиква и шоколад 15
Голяма купа се покрива много добре с прозрачно фолио. Дъното и стените ѝ се „обличат“ с нарязания блат.
16
Дзукото с тиква и шоколад 16
Изсипва се първо шоколадовата смес, като се заравнява, след това тиквеният крем, отново се заглажда.
17
Дзукото с тиква и шоколад 17
Слагат се парчета блат.
18
Дзукото с тиква и шоколад 18
Купата се покрива с прозрачно фолио и десертът се прибира във фризер за 4–6 часа, за да стегне добре.
19
Дзукото с тиква и шоколад 19
Преди подасяне се изважда от купата, като се обръща върху плато.
20
Дзукото с тиква и шоколад 20
Десертът се декорира с „Дулсе де лече“ и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

14.01.2016
Тортата е много вкусна, аз направих доста богата украса отгоре,защото беше за детски рожден ден.Всички много я харесаха и ми тарсят рецептата :)) За жалост не стигнах до снимки,много бързо свърши.
8.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
Анифе, може да приготвиш десерта в индивидуални чашки, които да държиш в халдиник, като в такъв случай накрая няма да се обръща, а ще се хапва направо от чашките.
7.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2016
Много ефектна торта. Направих я за именния ден на сина ми.
6.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2016
животинска сметана има в била, лидл и другите големи вериги
5.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2016
предполагам, че може да се сложи желатин и да не се замразява
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: