Грис халва със сушени плодове

Класически, постен и много вкусен десерт за Бъдни вечер
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Гласове до момента: 209


Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г грис от твърда пшеница (семолина)
4 с. л. олио
250 мл топла вода
150 г захар
1 шушулка кардамон
50 г шамфъстъци
50 г сушени сливи
50 г сушени кайсии
50 г сушени боровинки


Начин на приготвяне:
1
Грис халва със сушени плодове
Грисът се запържва до златисто в олиото, като постоянно се бърка.
2
Грис халва със сушени плодове 2
Добавят се захарта и плодовете.
3
Грис халва със сушени плодове 3
Налива се водата и се готви, докато течността се абсорбира и грисът стане готов.
4
Грис халва със сушени плодове 4
Ядките се нарязват.
5
Грис халва със сушени плодове 5
Малка част от тях се заделя за поръсване, а останалите се прибавят към гриса, заедно със стрития кардамон.
6
Грис халва със сушени плодове 6
Сместа се разпределя в силиконови форми и се оставя да се охлади добре.
7
Грис халва със сушени плодове 7
След това грис халвата се изважда от формите.
8
Грис халва със сушени плодове 8
Сервира се, поръсена с шамфъстъци.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2016
Димитринка, обикновеният пшеничен грис би променил консистенцията и структурата на десерта. Грисът, който използваме за тази рецептата е от твърда пшеница (семолина) и е по-фин.
2.
Изпрати
лично съобщение

18.12.2016
каква би била разликата, ако използвам обикновен пшеничен грис
1.
Изпрати
лично съобщение

16.02.2015
Много варианти на този десерт съм изпробвала,но този определено ми е фаворит.Замених сливите със стафиди,а добавих и малко сурови орехи.Получи се незаменимо!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
vem89 коментира рецептата Фъч
sisi_ml се регистрира в сайта.
Elya Ahmed се регистрира в сайта.
Luba Ivanova коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: