Постни шоколадови бонбони
Лора и Стоян
700 г брашно (тип 00) 180 г захар 21 г жива мая (1/2 кубче) 80 мл прясно мляко 50 г тъмни стафиди 50 г светли стафиди 150 г краве масло (+ за намазване и за поливане) 3 яйца (на стайна температура) 4 жълтъка (на стайна температура) 50 мл тъмен ром 1 с. л. ванилов екстракт кората от 2 лимона кората от 2 портокала 1/4 ч. л. сол |
1 | ![]() | За първото тесто се смесват 150 г от брашното, 1 ч. л. от захарта и половината от маята, разтворена в топлото прясно мляко, разбъркват се с лъжица и се покриват с фолио за свежо съхранение, за да не хваща тестото кора. Оставя се 1 час да втаса. |
2 | ![]() | Стафидите се накисват в малко топла вода и рома и се оставят да се напоят добре. |
3 | ![]() | За да се приготви второто тесто, към втасалото вече първо тесто се слагат 250 г от останалото брашно, половината от останалата захар, останалата мая (натрошена), половината от маслото и две от яйцата (предварително разбити). Разбърква се много добре, докато се получи лепкаво тесто, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си (около 2 часа, най-добре в загрята на 30 градуса фурна без вентилатор). |
4 | ![]() | След това към тестото се добавят останалото количество от захарта, брашното и маслото, предварително разбитите жълтъци и останалото яйце, настърганите цитрусови кори, ванилията, солта и много добре отцедените и подсушени стафиди. Замесва се добре и се оставя да втаса, докато удвои обема си (около 2 часа, най-добре в загрята на 30 градуса фурна без вентилатор). |
5 | ![]() | След това тестото се изважда от купата, разделя се на една голяма топка и 4 по-малки, на които се придава кръгла форма. Голямата топка се слага във форма за печене с махащо се дъно (с диаметър 18 см), стените и дъното, на която са намазани с масло и са покрити с отделни части пергаментова хартия (също намазани с масло). Тестото се заравнява с ръце, и без да се покрива (трябва да хване кора) се оставя да удвои обема си (за около 2 часа). Малките топки се поставят в 4 формички за крем брюле, намазани с масло, по стените на които има пергаментова хартия, която стърчи около 3 см над формата. |
6 | ![]() | След това, с остър нож, по повърхността на тестото се правят кръстчета, които се поливат с разтопено краве масло (около 20 г). |
7 | ![]() | Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това градусите се намаляват на 150 и се пече още 45 минути. Малките козунаци се изваждат от фурната по-рано. Охлаждат се 30–40 минути и се изваждат от формата. По желание се поръсват с пудра захар.
|
3. |
Изпрати
лично съобщение |
01.02.2015 Направих го !
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
22.01.2015 Никол, можеш да използваш сушени сини сливи (без костилка) и/или сушени кайсии, които да накълцаш предварително на по-дребни парченца, преди да ги накиснеш в рома.
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
20.12.2014 С какво мога да заместя стафидите? Благодаря
|
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...
В дните, в които трябва да сме отговорни и да останем вкъщи, Лора и Стоян...