Панетоне

Добър пример за висш пилотаж в кухнята
Източник: Бон Апети
Дата: 19.12.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
700 г брашно (тип 00)
180 г захар
21 г жива мая (1/2 кубче)
80 мл прясно мляко
50 г тъмни стафиди
50 г светли стафиди
150 г краве масло (+ за намазване и за поливане)
3 яйца (на стайна температура)
4 жълтъка (на стайна температура)
50 мл тъмен ром
1 с. л. ванилов екстракт
кората от 2 лимона
кората от 2 портокала
1/4 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Панетоне
За първото тесто се смесват 150 г от брашното, 1 ч. л. от захарта и половината от маята, разтворена в топлото прясно мляко, разбъркват се с лъжица и се покриват с фолио за свежо съхранение, за да не хваща тестото кора. Оставя се 1 час да втаса.
2
Панетоне 2
Стафидите се накисват в малко топла вода и рома и се оставят да се напоят добре.
3
Панетоне 3
За да се приготви второто тесто, към втасалото вече първо тесто се слагат 250 г от останалото брашно, половината от останалата захар, останалата мая (натрошена), половината от маслото и две от яйцата (предварително разбити). Разбърква се много добре, докато се получи лепкаво тесто, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си (около 2 часа, най-добре в загрята на 30 градуса фурна без вентилатор).
4
Панетоне 4
След това към тестото се добавят останалото количество от захарта, брашното и маслото, предварително разбитите жълтъци и останалото яйце, настърганите цитрусови кори, ванилията, солта и много добре отцедените и подсушени стафиди. Замесва се добре и се оставя да втаса, докато удвои обема си (около 2 часа, най-добре в загрята на 30 градуса фурна без вентилатор).
5
Панетоне 5
След това тестото се изважда от купата, разделя се на една голяма топка и 4 по-малки, на които се придава кръгла форма. Голямата топка се слага във форма за печене с махащо се дъно (с диаметър 18 см), стените и дъното, на която са намазани с масло и са покрити с отделни части пергаментова хартия (също намазани с масло). Тестото се заравнява с ръце, и без да се покрива (трябва да хване кора) се оставя да удвои обема си (за около 2 часа). Малките топки се поставят в 4 формички за крем брюле, намазани с масло, по стените на които има пергаментова хартия, която стърчи около 3 см над формата.
6
Панетоне 6
След това, с остър нож, по повърхността на тестото се правят кръстчета, които се поливат с разтопено краве масло (около 20 г).
7
Панетоне 7
Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това градусите се намаляват на 150 и се пече още 45 минути. Малките козунаци се изваждат от фурната по-рано. Охлаждат се 30–40 минути и се изваждат от формата. По желание се поръсват с пудра захар.

Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2015
Направих го !
2.
Изпрати
лично съобщение

22.01.2015
Никол, можеш да използваш сушени сини сливи (без костилка) и/или сушени кайсии, които да накълцаш предварително на по-дребни парченца, преди да ги накиснеш в рома.
1.
Изпрати
лично съобщение

20.12.2014
С какво мога да заместя стафидите? Благодаря
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Гоголова се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Margarita Ruslanova коментира рецептата Сусамови хлебчета
Мира се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Доматена супа с булгур
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: