Те са един от символите на късната есен – отличават се с богат и невероятно силен аромат и наситен жълт цвят – напълно в унисон с годишния сезон, през който плодовете им узряват.
Познати са два вида дюли
– такива с крушовидна форма и мек вкус, които са по-меки и по-лесни за обработка и други – с ябълковидна форма, които са сухи и много твърди, имат много семки, но пък са изключително ароматни.
Често са несправедливо пренебрегвани,
заради специфичния си тръпчив вкус, изцяло компенсиран от многобройните им полезни свойства, заради които е задължително, дюлите да присъстват на трапезата ни, особено сега – в по-хладните месеци от годината.
Плодовете на дюлята съдържат
пектин (от 1,5 до 3%) и са богати на витамини А, С, Е, В1, В2 и В6, а семената й съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед.
Дюлите не са толкова благодатни за кулинарна обработка,
колкото ябълките и крушите, но успешно компенсират всички свои „недостатъци“ с прекрасния си аромат и високото съдържание на пектин, благодарение на което плодовете имат способността да се желират сами, което пък ги прави изключително подходящи за приготвяне на сладка, мармалади и желета. Чудесни са в печива и сладкиши, а също и в ястия с месо – успешно се комбинират с телешко, агнешко, пилешко или свинско.
Този Великден ще бъде по-вкусен, ароматен и здравословен, защото Лора и Стоян ще ни разкрият...
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...