Те са един от символите на късната есен – отличават се с богат и невероятно силен аромат и наситен жълт цвят – напълно в унисон с годишния сезон, през който плодовете им узряват.
Познати са два вида дюли
– такива с крушовидна форма и мек вкус, които са по-меки и по-лесни за обработка и други – с ябълковидна форма, които са сухи и много твърди, имат много семки, но пък са изключително ароматни.
Често са несправедливо пренебрегвани,
заради специфичния си тръпчив вкус, изцяло компенсиран от многобройните им полезни свойства, заради които е задължително, дюлите да присъстват на трапезата ни, особено сега – в по-хладните месеци от годината.
Плодовете на дюлята съдържат
пектин (от 1,5 до 3%) и са богати на витамини А, С, Е, В1, В2 и В6, а семената й съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед.
Дюлите не са толкова благодатни за кулинарна обработка,
колкото ябълките и крушите, но успешно компенсират всички свои „недостатъци“ с прекрасния си аромат и високото съдържание на пектин, благодарение на което плодовете имат способността да се желират сами, което пък ги прави изключително подходящи за приготвяне на сладка, мармалади и желета. Чудесни са в печива и сладкиши, а също и в ястия с месо – успешно се комбинират с телешко, агнешко, пилешко или свинско.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...