Бадемите са древна храна, за която се споменава в историческите текстове, включително и в Библията. Римляните наричали бъдема „гръцка ядка“, вярвайки, че гърците са първите, които са започнали отглеждането му.
Бадемовото дърво
е близък родственик на прасковата, от семейство Розоцветни и води началото си от Югозападна Азия. Израства на височина между 4 и 9 м и има красиви бели или бледорозови цветове. Днес бадеми растат в много страни, като Испания, Италия, Португалия, Мароко, както и в Калифорния.
Бадемовите ядки
са богат източник на витамин E. В много азиатски култури за бадемите се смята, че помагат за освежаване на паметта, въпреки че няма научни доказателства, които да потвърдят или отхвърлят това твърдение.
Видове
Най-често бадемите се делят на два вида: едните (с чисто бели цветове) са сладки бадеми, а другите (по-често с розови цветове) са горчиви. Сладките бадеми на практика не съдържат карбохидрати и затова от тях се прави брашно за кексове и курабии, които са подходящи за диети и за хора, страдащи от диабет.
В кухнята
Като всички останали ядки и бадемите могат да се ядат сурови или печени, като и да се използват за гарнитура на някои ястия или за поръсване на различни десерти. Те са главен герой при приготвянето на баклави и нуга. От бадемите също така се прави масло, подобно на фъстъченото.
Вкусни и полезни идеи
• Прибавете малко бадемово масло към вашата закуска, за да повишите съдържанието на протеини.
• Нарязаните на парченца ябълки и бадеми са прекрасна и лека здравословна закуска.
• Рецепта за свежа салата: сварен ориз, бадеми, грах и стафиди.
• Към леко задушени зеленчуци с къри добавете нарязани бадеми за още по-богат вкус.
• Бадемите са чудесна добавка и към ястия с пилешко месо.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...