Храната – наслада за очите, небцето и стомаха


0
14040

Винаги се опитваме да приготвим вкусни и красиви ястия, но по-рядко се замисляме за храносмилането. Когато видим апетитното блюдо, мозъкът ни възприема информацията и изпраща импулси към слюнчестите жлези и стомаха да започнат подготовка за храносмилането.

Процесът на храносмилане стартира
още в устата ни, където механично смиламе храната си. Много е важно, да дъвчем старателно хапките, докато се превърнат в каша. Това, от една страна позволява на амилазата в слюнката да започне да смила въглехидратите, а от друга – улеснява значително стомаха, тъй като му поднася по-лесна за смилане маса и стомашните сокове работят по-лесно. Мускулатурата в долната част на стомаха осигурява предвижването на съдържимото до дванадесетопръстника. Тук кашата е подложена на действието на ензими, съдържащи се в соковете, отделяни от жлъчката и панкреаса, и преминава в тънките черва, където се извършва и усвояването на важните за организма нутриенти. Панкреатичната липаза смила мазнините, в условията на силно алкална среда на червата, т.е. на всеки отделен етап от храносмилането са необходими ензими.

Ензимите са протеини,
които ускоряват химическите реакции в организма. Част от тях се произвеждат от човешкия организъм, а друга част набавяме чрез храната си. Но това се отнася само до суровите продукти, защото температурите, по-високи от 70 градуса напълно убиват всички ензими и практически организмът трябва да разчита единствено на собствените си запаси. А колкото повече се осланяме на синтезирането на ензими единствено от организма, толкова повече го натоварваме. Храносмилането е доста енергоемък процес – изразходва се около 50% от енергията на тялото. Това е и причината след хранене всеки човек да чувства нужда от почивка.

Има три основни начина
за запазване и попълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество, и чрез приемане на ензимни добавки.

Продуктът Enzy-Mill съдържа най-важните храносмилателни ензими,
подбрани от растителни източници и микроорганизми – Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в National Enzyme Company – USA, световен лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Enzy-Mill не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема и от постещи, и вегетарианци.

Enzy-Mill подобрява храносмилането,
като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат на което не чувстваме тежест и болки в стомаха. Също така предотвратява подуването и намалява газовете.

Enzy-Mill се предлага
вече в две разфасовки – съответно с 15 или с 60 броя таблетки – в аптеките без рецепта или online на www.botanic.cc

Pinterest
Коментари (0)193 ДУШИ ОНЛАЙН
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
Антоанета Ватова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Шоколадов тарт с малини
Tony Mihaylova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта