Агнешко задушено с пюре от грах

Елегантно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 15.04.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г обезкостено печено агнешко месо
100 мл червено вино („Кагор“)
30 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 глави лук
2 моркова
1/2 връзка магданоз
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
2 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

за пюрето:
800 г грах от буркан/ или замразен/
150 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън
2-3 стръка мента
1/2 с. л. лют сос „Шрирача“ (или „Хариса“)
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешко задушено с пюре от грах
Лукът се реже на полумесеци, чесънът се накълцва, а морковите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Запържват се на умерен огън в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
2
Агнешко задушено с пюре от грах 2
Прибавя се и месото, нарязано на едри парчета.
3
Агнешко задушено с пюре от грах 3
Щом се позапържи, се прибавят доматеният концентрат, разбърква се, слага се и червеният пипер, след което се налива и виното.
4
Агнешко задушено с пюре от грах 4
Прибавят се дафиновите листа, мащерката и магданозът, нарязани на ситно. Наливат се с 150–200 мл вода. Съдът се похлупва и ястието се готви на слаб огън за около 30 минути, докато се сгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
5
Агнешко задушено с пюре от грах 5
Грахът се пуска в кипяща вода за 3–4 минути. След това се отцежда и се пасира с листата мента. Овкусява се със сол и черен пипер.
6
Агнешко задушено с пюре от грах 6
Добавят се чесънът, стрит на паста с щипка сол, киселото мляко и лютият сос. Разбърква се.
7
Агнешко задушено с пюре от грах 7
Месото се сервира с пюрето.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.04.2018
Не е лоша версията, пюрето е чудесно, но честно казано, агнешкото си го предпочитам натюр :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


185 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: