Дойде ли краят на лятото, от дворове, балкони и жилищни входове из цялата страна започва да се носи опушения аромат на печени червени чушки. Той се промъква из тесните улички, носи се над минаващите хора, събужда спомени и вкусови очаквания за нещо родно и любимо. От тях правим есенни салати, затваряме в буркани за зимата, мелим за лютеница и какво ли още не.
От какво зависи цветът им?
Зелените чушки са неузрели, поради което са по-хрупкави и с по-интензивен вкус. Знакът, че чушката е узряла, е промяната в цвета ѝ. Някои сортове зреят в червено, други в оранжево или жълто.
Цветът зависи от това какви оцветители ще се образуват при процеса на зреене. За този цвят отговарят най-често каротиноидите, пигменти, които са ни добре познати от морковите.
Кога и откъде идват у нас?
От Америка чушките идват по нашите чушките в началото на ХVІ век. Това става по два пътя – от Средиземноморието през Турция, и от друга страна – през Унгария. Тук растението намира добра почва и климат и бързо се превръща във важна стопанска култура.
Вечните спорове
Съвсем естествено, почти за всичко, свързано с този издигнат в култ зеленчук, се водят симпатични кулинарни спорове.
Да започнем с наименованието – някои му казваме чушки, други пипер или пиперки.
След това идва начинът на печене – с дръжки или без дръжки, на тенекия или в чушкопек, а накрая – и начинът на съхранение – в буркани или във фризер.
Ние този път ще подминем тези разправии, защото смятаме, че в който и да е спор, всеки си е прав по своему. А и сме намислили да ви предложим нещо по-добро.
При печенето на чушките винаги остават някои по-дребни, или разкъсани, или пък просто не сме успели да съберем в бурканите.
Тук ви даваме 6 идеи как да превърнете печените червени чушки в нещо много апетитно, в което се топи.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...