Кимионът гони лошите навици


0
60312

Според учението „Аюрведа“ – освен, че пречиства кръвта и подпомага работата на черния дроб и бъбреците, подправката също така позволява да сме по-независими от клюките и лошото мнение по наш адрес. Дава ни сили да се справим с лошите навици. Помага ни да подобрим режима си за деня, възстановява силата на характера, тонизира психиката и повишава упоритостта при решаване на проблеми.

Кимионът е бил е познат още преди 3 или 4 хиляди години
в Сирия, а също и в Египет – близо 2 века преди Христос. В Римската империя е бил уважавана подправка и лековита билка, а до средните векове европейците са гледали на него основно като на лек. Днес се отглежда главно в Индия, Иран, Индонезия, Средиземноморието и разбира се – в Китай.

В кулинарията
кимионът често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня. Подхожда си перфектно с кориандъра. Кимионът е една от съставките на кърито. Познаваме го от фалафелите, присъства в индийския микс от подправки Гарам масала, слага се и в емблематичното мексиканско ястие Чили кон карне. Използва се широко в месната промишленост като подправка при производството на деликатеси (пастърма, суджуци, луканки и др.), в консервната промишленост и в козметиката.


Плодовете на кимиона
имат характерен и разпознаваем горчив вкус, който се дължи на куминовия алдехид, съдържащ се в етеричното му масло, както и силен и свеж, топъл и леко лют аромат, също така дължащ се на високото съдържание на етерични масла, заради който кимионът е предпочитана съставка в много от ястията в арабската и ориенталската кухня. При топлинна обработка, вкусът на подправката се променя, а ароматът й става още по-интензивен. В състава на кимиона се съдържат още дикарвон, мазнини, белтъчини, кверцетин, кемпферол, минерални, багрилни и смолисти вещества, оцетна киселина, восъци, кумарин, пинен, цимол и др.

Ежедневен прием от общо 15 г кимион
набавя на организма ни необходимата доза желязо по възможно най-диетичния начин. Благодарение на етеричните масла в състава му, кимионът спомага за по-добро храносмилане, особено при консумация на тежки и/или люти храни, като действа успокояващо на стомаха и червата. При извършени изследвания на масло от семето на кимиона, учените са извлекли активния компонент мегалон, който влияе върху злокачествените клетки, като ги унищожава.  

 

Pinterest
Коментари (0)



Анна коментира рецептата Индийска супа от леща
Гала се регистрира в сайта.
Найденова коментира рецептата Бананово-меден шейк
Анна коментира рецептата Доматена салата с яйчен сос
Hristina Mirtcheva се регистрира в сайта.
Мария Милчева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта