Кой е по-сладък от портокала?



0
62705

Мандарините са по-малки от портокалите, но често са по-сладки от тях. Имат симпатична форма – по-скоро сплеснати, отколкото сферични като портокалите, а кората им се отстранява доста по-лесно, отколкото на по-големите им оранжеви събратя. Използват се предимно в плодови салати и десерти, но също така биха могли да бъдат и чудесна добавка към пилешко месо например, и не само.

Корените на мандарината са някъде в Югоизточна Азия и тя е членка на голямото задружно цитрусово семейство, включващо плодове като портокала, лимона, грейпфрута, превърнали се във важни търговски продукти по цял свят.

Видове
Има много видове мандарини, някои от които всъщност са резултат от кръстоската между мандарини и други цитрусови плодове. Култивираните мандарини са от вида „сатсума”, от който се срещат над 200 вида. Мандарините „сатсума” са познати в Япония под името „микан”. Историята разказва, че „сатсума” се появява в Страната на изгряващото слънце някъде в средата на 6. век сл.Хр. Мандарините „сатсума” не се числят към най-сладките видове, но са много сочни и нямат семки. Още едно тяхно предимство е, че се белят лесно. Други известни сортове мандарини са медената мандарина (Honey Tangerine), която неслучайно носи това име – тя просто е една от най-сладките разновидности, „денси” (Dancy Tangerine), „феърчайлд” (Fairchild Tangerine) и „клементините” (Clementines).

Кои да купуваме?
Висококачествените мандарини са стегнати и леко твърди, тежки и без дълбоки вдлъбнатини по повърхността, с ярък оранжев цвят.

За свеж екзотичен вкус
• Добавете парченца мандарини към прясно нарязана зелева салата или към салата с риба тон. Така ще получите неочаквано вкусно и пъстроцветно угощение.
• Прясно настърганата кора от мандарини придава екзотичен вкус на някои ястия. Тъй като кората на повечето видове е мека и се настъргва лесно.
        
Извън кухнята
Кората на мандарините подпомага храносмилането, изсушена намира приложение и в традиционната китайска медицина. От кората на плода се получава и етерично масло, използвано в хранителната промишленост и парфюмерията.

Знаете ли, че...
• Цветът на цитрусовите плодове се променя само в климати с хладна зима. Много от тях се берат все още зелени, а слънчево оранжевата им разцветка, бележеща узряването, се появява, докато ги доставят по супермаркетите.
• По произход името на мандарината (Tangerine) идва от град Танжер в Мароко. Там се намира пристанището, откъдето за първи път мандарините са разпространени в Европа. Същото наименование, пак за първи път, е записано през 1710 г. като английската дума, назоваваща този плод.

Коментари (0)

173 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: