Лесна торта с цитруси

Плътен блат с бадеми, а не с брашно, захарна заливка и финал от плодови филета
Източник: Бон Апети
Дата: 01.02.2024
Лесна торта с цитруси
 
Необходими продукти:
10 яйца
250 г печени бадеми
250 г пудра захар
1 малък портокал
20 г брашно
50 г галета
1 щипка сол
краве масло за намазване на формата

за глазурата:
250 г пудра захар
1 белтък
сокът от 1 малък портокал

за украса:
1–2 мандарини
200 г кристална захар
1/2 ч. ч. вода
кристална захар за овалване



Начин на приготвяне:
1
Лесна торта с цитруси

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.

 


2
Лесна торта с цитруси 2

Портокалът се измива много добре, кората се настъргва, а сокът се изцежда.

 


3
Лесна торта с цитруси 3

Към разбитите със захарта жълтъци се прибавят настърганата кора и сокът от портокала, брашното и отново се разбива.

 


4
Лесна торта с цитруси 4

Прибавят се смлените бадемите и галетата. Разбърква се с лъжица.

 


5
Лесна торта с цитруси 5

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и също се прибавят в купата. Разбърква се внимателно със силиконова шпатула.

 


6
Лесна торта с цитруси 6

Сместа се изсипва във форма за торта, на дъното на която има пергаментова хартия, а стените са намазани с разтопено масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.

 


7
Лесна торта с цитруси 7

Оставя се да изстине и блатът се заравнява с нож за хляб.

 


8
Лесна торта с цитруси 8

Пудрата захар за глазурата се пресява в купа. Прибавя се белтъкът и се разбива добре с телена бъркалка, като се прибавя и портокаловият сок.

 


9
Лесна торта с цитруси 9

Сместа се намазва върху блата и се заглажда.

 


10
Лесна торта с цитруси 10

Мандарините се обелват и филетират.

 


11
Лесна торта с цитруси 11

От захарта и 1/2 ч. ч. вода се сварява сироп. Парчетата плод се потапят в него и после се овалват в захарта. Оставят се да се изсушат.

 


12
Лесна торта с цитруси 12

Подреждат се върху глазурата. Готовата торта се оставя да престои 2 часа и след това се разрязва и се поднася.

 


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Ами за глазурите обикновено се използва разбит белтък. Ти можеш да направиш млечен или сметанов крем, например.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте, искам да Ви попитам дали белтъкът в глазурата може да се замести с нещо друго?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


109 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: