Сладки узбекски самоси

С богата плънка от сушени плодове и ядки
Източник: Бон Апети
Дата: 31.01.2013
Сладки узбекски самоси
 
Необходими продукти:
за тестото:
3 ч. ч. брашно
200 г краве масло
200 г заквасена сметана
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ванилия
1 яйце за намазване
пудра захар за поръсване
брашно за разточване

за плънката:
80 г орехи
80 г сурови лешници
100 г сушени смокини
100 г тъмни стафиди (големи)
100 г тъмни фурми
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. карамфил



Начин на приготвяне:
1
Сладки узбекски самоси

Маслото (трябва да е студено) се нарязва на кубчета. Смесва се с 1 ч. ч. от брашното, претрива се с пръсти, докато се получат трохи.

 


2
Сладки узбекски самоси 2

Тогава се добавят останалото брашно, содата, ванилията, заквасената сметана и, при необходимост, се сипва още брашно. Трябва да се получи средно твърдо тесто, което не се лепи за пръстите.

 


3
Сладки узбекски самоси 3

Увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за около 30 минути.

 


4
Сладки узбекски самоси 4

Сушените плодове се нарязват наситно.

 


5
Сладки узбекски самоси 5

Смесват се с натрошените ядки и се подправя със смления карамфил и канелата.

 

 


6
Сладки узбекски самоси 6

Тестото се разточва върху набрашнен плот с дебелина 0,5 см и от него, с голям ринг, се изрязват кръгчета.

 

 


7
Сладки узбекски самоси 7

Във всяко кръгче се поставя от плънката, краищата се намазват с малко вода, така че тестото да се залепи по-лесно.

 


8
Сладки узбекски самоси 8

Единият край се прихлупа и се прави декоративно ръбче. Подреждат се в тава върху силиконови килими и се намазват с разбито яйце.

 


9
Сладки узбекски самоси 9

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути. Преди поднасяне се поръсват с пудра захар.


 




Съвет: От тези продукти излизат 60 самоса, предвидени са по 3 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: