Богаташки сладкиш с фъстъци

с хрупкав блат и много шоколад
Източник: Бон Апети
Дата: 24.04.2023
Богаташки сладкиш с фъстъци
 
Необходими продукти:
за блата:
270 г брашно
180 г краве масло
80 г пудра захар
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за карамела:
180 г захар „Мусковадо”
300 мл подсладено кондензирано мляко
200 г фъстъчено масло
40 г краве масло
100 г дребни печени фъстъци със сол

за шоколада:
350 г черен шоколад (75 % какао)

за поръсване:
хималайска сол на кристали


Начин на приготвяне:
1
Богаташки сладкиш с фъстъци

В купа се смесват брашното, бакпулверът, нарязаното на кубчета студено масло, пудрата захар и солта. Претрива се с ръце, за да се получат маслени трохи.
 

2
Богаташки сладкиш с фъстъци 2

Добавят се 2 с. л. вода за спойка и се замесва тесто.

 


3
Богаташки сладкиш с фъстъци 3

Тестото се разточва върху пергаментова хартия, изрязва се с метална форма (27x 22 см), и заедно с хартията се поставя в хладилник за около 10 минути. След това се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути. После се охлажда.

 


4
Богаташки сладкиш с фъстъци 4

Маслото и захарта се загряват на слаб огън.

 


5
Богаташки сладкиш с фъстъци 5

Когато започне да се карамелизира, се прибавят фъстъченото масло и кондензираното мляко. Разбърква се до получаването на гъста хомогенна смес. Съдът се сваля от огъня и се добавят обелените фъстъци. Сместа се оставя да се охлади леко.

 

 


6
Богаташки сладкиш с фъстъци 6

С карамела се залива готовият блат, който се поставя във формата, с която е изрязан.

 

 


7
Богаташки сладкиш с фъстъци 7

Шоколадът се разтопява на водна баня.

 


8
Богаташки сладкиш с фъстъци 8

Десертът се залива с него и се поръсва със стрита в хаванче хималайска сол.

 


9
Богаташки сладкиш с фъстъци 9

Оставя се да стегне в хладилник и се нарязва на парчета.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
2.
Изпрати
лично съобщение

28.08.2013
Много е хубав този сладкиш,препоръчвам ви го
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Шоколада приятно се съчетава и с лют червен пипер.На това количество- 1 ч.л.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: